Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Σε ισχύει το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων

Σε ισχύ ετέθη και επισήμως το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων μετά τη δημοσίευση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν αυστηρές ποινές για τους επίορκους δημόσιους λειτουργούς, ενώ αλλάζει ταυτόχρονα και η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων.

Ειδικότερα, προσδιορίζονται με σαφήνεια τα πειθαρχικά παραπτώματα, ούτως ώστε ο δημόσιος υπάλληλος να γνωρίζει εκ των προτέρων το νομικό πλαίσιο, ενώ αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα τα παραπτώματα με οικονομικό αντικείμενο.
Παράλληλα, θεσπίζεται μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής ώστε να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις μη πειθαρχικής δίωξης λόγω της παρόδου του σύντομου μέχρι σήμερα προβλεπόμενου χρόνου παραγραφής και αναμορφώνονται οι πειθαρχικές ποινές με τη θέσπιση αυστηρότερων.
Αναμορφώνονται τα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία είναι πλέον όργανα διαφορετικά από τα υπηρεσιακά συμβούλια και έχουν ως αποκλειστική αρμοδιότητα την εξέταση των πειθαρχικών υποθέσεων. Προκειμένου δε να διασφαλίζονται οι αρχές της αμεροληψίας, συμμετέχουν σε αυτά, κατά κύριο λόγο, δικαστικοί λειτουργοί.
Το νέο πειθαρχικό δίκαιο προβλέπει επίσης, επιπλέον της πειθαρχικής ποινής, χρηματικό πρόστιμο από 3.000 έως και 100.000 ευρώ για ιδιαίτερα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.