Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Προς διαγωνισμό για «Δωδώνη» η ΑΤΕ

Εντός των ημερών, ενώ οι Ενώσεις προσέλαβαν Σύμβουλο



Εξελίξεις σημειώνονται, αναμενόμενες μεν, αλλά... βιαστικές, στο μείζον θέμα της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» με την πληροφορία ότι η μεγαλομέτοχος Αγροτική τράπεζα ετοιμάζεται να βγάλει εντός των ημερών στον... αέρα την πρόσκληση για το διεθνή διαγωνισμό πώλησης του μετοχικού της πακέτου.
Την ίδια στιγμή οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου, μόλις προχθές κατέληξαν στην πρόσληψη Συμβούλου για την εξαγορά των μετοχών της ΑΤΕ και το ερώτημα είναι αν θα προλάβουν να κάνουν κάτι, πριν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Πάντως, η ΑΤΕ διαβεβαίωνε δια του διοικητή της Θεόδωρου Πανταλάκη ότι θα συνεργαστεί με τους μετόχους, δηλαδή τις Ενώσεις πριν προχωρήσει σε αποφάσεις, κάτι που μάλλον δεν γίνεται, εφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες για τον διαγωνισμό.
Πιάνει δουλειά ο Σύμβουλος των Ενώσεων
Τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας και Άρτας αποφάσισαν προχθές ομόφωνα την πρόσληψη ως Συμβούλου εξαγοράς της «Δωδώνης» την εταιρεία συμβούλων «Planning Α.Ε» με έδρα την Αθήνα.
Η επιλογή έγινε κατόπιν αξιολόγησης των εννέα προσφορών που κατατέθηκαν, από την επιτροπή των γενικών διευθυντών των Ενώσεων (διαδικασία αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα) και την πρόταση στην οποία κατέληξαν. Το ύψος της ανάθεσης μπορεί να φτάσει μέχρι 80.000 ευρώ , εφόσον ζητηθούν όλες οι υπηρεσίες που προβλέπονται στην πρόσκληση.
Ο Σύμβουλος αναμένεται άμεσα να πιάσει δουλειά για να συνδράμει τις Ενώσεις στην προσπάθεια να μην ιδιωτικοποιηθεί η «Δωδώνη», όμως τα χρονικά περιθώρια φαίνεται ότι στένεψαν. Σύμφωνα με την πρόσκληση, ο Σύμβουλος των Ενώσεων θα αναλάβει την αποτίμηση της εταιρεία, καθορισμό επενδυτικού πλάνου καθώς και των απαιτούμενων κεφαλαίων, εξεύρεση απαιτούμενων κεφαλαίων, επιχειρησιακό σχεδιασμό ανάπτυξης της βιομηχανίας και της ζώνης γάλακτος σε συνεργασία με τις Ε.Α.Σ. μετόχους, νομική και οικονομική υποστήριξη στην διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ΑΤΕ.
Βιάζεται η ΑΤΕ...
Τα περιθώρια για την ΑΤΕ στενεύουν, αφού μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχει καταλήξει ο διαγωνισμός για να απεμπλακεί, όπως έχει αποφασιστεί, από συμμετοχές εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα. Προ πολλού έχει προσλάβει ως Σύμβουλο για την πώληση τις τράπεζες Εθνική και Alpha και λογικά έχουν ολοκληρώσει την αποτίμηση της εταιρείας και ετοιμάζουν την πρόσκληση. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν πληροφορίες. Μάλιστα προσδιορίζουν και χρονικά την δημοσίευση της πρόσκλησης μέχρι , ή την ερχόμενη Κυριακή...
Σε προ μηνός περίπου, ενημερωτικό δελτίο της ΑΤΕ προς την επιτροπή κεφαλαιαγοράς αναφέρεται η 30η Ιουνίου ως το χρονικό τελεσίγραφο της Κομισιόν για να απεμπλακεί και από τη «Δωδώνη». Ειδικότερα για την ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία αναφέρεται ότι επίκειται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών μέσα στους επόμενους μήνες. Κι αυτό παρά τις απαντήσεις της διοίκησης της τράπεζας (και στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριο Ροντούλη) ότι «απεμπλοκή από την εταιρεία μέσω νόμιμων και διαφανών διαδικασιών».
Το πώς θα αντιδράσουν οι Ενώσεις και οι κτηνοτρόφοι, μένει να το δούμε τις επόμενες μέρες.

ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr