Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

«Ελλάδα δεν είσαι μόνη»

Παγκόσμια διαδήλωση υπέρ της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο έξω από ελληνικές πρεσβείες και προξενεία σε πολλές πόλεις του κόσμου.

Με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες», ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κρίση και τη στάση που τηρεί η διεθνής κοινότητα απέναντι στην Ελλάδα.
Το κάλεσμα έγινε διαδικτυακά, μέσα από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνοντας ότι «ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητούν την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!».
Η ανησυχία των Γάλλων, ότι και η χώρα τους θα μπορούσε να ακολουθήσει το ίδιο δύσκολο μονοπάτι λιτότητας με την Ελλάδα, ήταν ιδιαίτερα σαφής στα συνθήματα που κυριάρχησαν στις κινητοποιήσεις υποστήριξης του ελληνικού λαού που έγιναν όχι μόνο στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.
«Η Γαλλία μπορεί πολύ γρήγορα να ζήσει τα ίδια γεγονότα με την Ελλάδα» έγραφαν στα πλακάτ οι κάτοικοι της πόλης Λα Ρος (La Roche) οι οποίοι έστειλαν και επιστολή στον νομάρχη υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι αναξιοπρεπές για τη δημοκρατία η καταπίεση που υφίσταται ένας λαός επειδή αντιδρά σε αυτό το (οικονομικό) μάτωμα».
Στη Μασσαλία, τη δεύτερη πόλη της Γαλλίας 250 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, απάντησαν στο κάλεσμα συμπαράστασης. Ηταν διπλάσια, σύμφωνα με πληροφορίες των οργανωτών, που όπως και στο Παρίσι ανήκουν σε κινήματα της αριστεράς.
Πορεία έγινε και στην πόλη Λιόν, με συνάντηση των διαδηλωτών έξω από το ελληνικό Προξενείο. Επίσης, γύρω στα 200 άτομα διαδήλωσαν και στην πόλη Ναντ με συνθήματα:
«Η Ελλάδα έχει γίνει το πειραματικό εργαστήριο λιτότητας της Ευρώπης. Αντίσταση παντού, όχι στη θυσία ενός λαού στο βωμό της χρηματαγοράς».
Η κινητοποίηση έχει ιδιαίτερα εξαπλωθεί σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook. Περισσότερες από 15 γαλλικές πόλεις, ανάμεσά τους και οι μεγαλύτερες, άνοιξαν σελίδα Facebook αφιερωμένη στη συμπαράσταση του ελληνικού λαού.
Στο Παρίσι, η διαδήλωση συγκέντρωσε γύρω στα χίλια άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, στην πλατεία του Τροκαντερό. Η εκδήλωση- διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε με πορεία που έφθασε έξω από το γαλλικό Κοινοβούλιο.
Συγκέντρωση στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κίνησης «Είμαστε όλοι Έλληνες» πραγματοποιήθηκε και στο Βερολίνο. Δεκάδες Ελλήνων, αλλά και Γερμανών, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Wittenberg, έξω από το ελληνικό Προξενείο, προκειμένου να διακηρύξουν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό, που πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και συνθήματα όπως «Διεθνής Αλληλεγγύη», ενώ διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης. Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στη Λειψία και την Κολονία.
Το συμβολικό «παρών» της στις διεθνείς συγκεντρώσεις αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και σήμερα η Κύπρος, με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου στη Λευκωσία. Κρατώντας την ελληνική σημαία, πολλοί πολίτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον ελληνικό λαό, που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, και διαμαρτυρήθηκαν για τη σκληρή στάση Ευρωπαίων ηγετών και της τρόικας κατά της Ελλάδας.
«Είμαστε όλοι Έλληνες», «Συμπαράσταση στην Ελλάδα», «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό», έγραφαν στα πλακάτ τους οι διαδηλωτές. Χαρακτήρισαν «επαίσχυντα τα μέτρα» κατά της Ελλάδας και δήλωσαν εξοργισμένοι. Επίσης, τόνισαν ότι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών «στρέφεται όχι μόνο κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, αλλά και της κυριαρχίας άλλων λαών».
Αντίστοιχη κινητοποίηση προγραμματίζεται και στη Νέα Υόρκη, το Σάββατο στο πάρκο Ζουκότι, όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.
Η κίνηση αποτελεί πρωτοβουλία των διαχειριστών του ιστότοπου international.democraciarealya.es. Η λίστα με τις πόλεις που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή βρίσκεται στην ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/events/300173683376937/
Η πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν πολίτες ζήτησαν την ελληνική υπηκοότητα από την ελληνική πρεσβεία με το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Έλληνας».
Στον διαδικτυακό τόπο http://jesuisgrec.blogspot.com/ Ευρωπαίοι υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ζητούν την ελληνική υπηκοότητα, θέλοντας να δηλώσουν με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση.