Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

«Ημέτεροι εισαγωγής» στη Μεταλλουργική



ΔΙΠΛΟΜΙΣΘΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ «ΔΑΚΤΥΛΟ» ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ


Δεν έφταναν τα ήδη αρκετά προβλήματα στη Μεταλλουργική του Κεφαλόβρυσου, προβλήματα πάντως που η εταιρία κάνει σοβαρή προσπάθεια να τα ξεπεράσει, της ήρθαν τώρα και άλλα, που έχουν να κάνουν με τις επιλογές «ημετέρων» στη διοίκησή της.
Συγκεκριμένα, μετά από αρκετές… παλινδρομήσεις, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας διορίζεται ο 54χρονος, πρώην βουλευτής Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Λιάσκος, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Πού είναι όμως το «μεμπτό» στην υπόθεση; Ο κ. Λιάσκος, ο οποίος συνδέεται με προσωπική φιλία με τον κ. Αβραμόπουλο και είχε διατελέσει και υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης μέχρι το 2006, επί υπουργίας του κ. Αβραμόπουλου, θα είναι και διευθύνοντας σύμβουλος με μισθό τουλάχιστον προκλητικό για τα σημερινά δεδομένα στην αγορά εργασίας, στο ανώτερο πλαφόν δηλαδή (κοντά στα 5.800 ευρώ το μήνα για τις ΔΕΚΟ), εφόσον φυσικά δεν αρνηθεί κάποιον από τους δύο. Δεν είναι όμως ότι η Μεταλλουργική δεν είχε πρόεδρο ή διευθύνοντα σύμβουλο.
Είχε και τα δύο στελέχη και πρόεδρός της ήταν ο κ. Κώστας Παπαδημητρίου.
Όταν όμως βγήκε η απόφαση που για τις ΔΕΚΟ (η βιομηχανία υπάγεται στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) περιόριζε τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων στα επτά άτομα, η εταιρία αποφάσισε να μειώσει τα μέλη της διοίκησης, ορίζοντας κάποιον από τους ήδη υπάρχοντες στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου, με τη λογική ότι γνώριζε την τρέχουσα κατάσταση. Η νέα σύνθεση «κόλλησε» κάπου μεταξύ υπουργείων και την πρόλαβε η αλλαγή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αυτή, δεν πέρασε καθόλου… απαρατήρητη στα Γιάννενα και την Ήπειρο.
Η παρουσία του κ. Αβραμόπουλου και η προσπάθειά του να αποκτήσει ερείσματα και στην περιοχή, μεταφράστηκε και στον ορισμό του κ. Λιάσκου στη Μεταλλουργική, αρχικά ως διευθύνοντα συμβούλου μόνο.
Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, το θέμα «πάγωσε». Επανήλθε όμως… δριμύτερο κατά την τελευταία επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στις γιορτές στα Γιάννενα, όταν τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης έμαθαν ότι ο υπουργός επέλεξε τον «δικό του άνθρωπο» και για τις δύο θέσεις, του διευθύνοντα συμβούλου και του προέδρου της εταιρίας.
Από το μουσείο στο ΛΑΟΣ
Ο κ. Λιάσκος «πρωταγωνίστησε» στο παρελθόν σε δύο τουλάχιστον… ενδιαφέρουσες περιπτώσεις: την πρώτη, όταν σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου επιδοτήθηκε με το ποσό των 400.000 ευρώ για την κατασκευή μουσείο στο υπόγειο του σπιτιού του και σε άλλη μια που είναι και η πιο γνωστή: Στις 18 του περασμένου Μαρτίου, το πρωί το κόμμα του ΛΑΟΣ ανακοίνωνε επίσημα την προσχώρηση του κ. Λιάσκου, ο οποίος φωτογραφιζόταν σε χειραψίες με τον πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Καρατζαφέρη. Το ίδιο απόγευμα, η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωνε ότι ο κ. Λιάσκος παραμένει μέλος της. Λίγο αργότερα, το κόμμα του ΛΑΟΣ με νέα ανακοίνωση, ισχυριζόταν ότι ο κ. Λιάσκος επικοινώνησε με τον κ. Καρατζαφέρη και του είπε τα εξής: «Πρόεδρε, δέχθηκα τέτοιες πιέσεις, τόσο εγώ, όσο και η οικογένειά μου, που είπα τα παρατάω και δεν ασχολούμαι άλλο. Συγνώμη για ό,τι έγινε, αλλά ήταν πολύ σοβαρές οι πιέσεις».
Ευρώ στον «πάγο»
Το πρόβλημα είναι ότι από τη μια στιγμή στην άλλη, η Μεταλλουργική είναι ακέφαλη και δεν υπάρχουν υπογραφές σε παραγγελίες, πληρωμές και άλλες λειτουργίες. Η επιχείρηση έχει παρουσιάσει μεν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, εδώ και σημαντικό διάστημα όμως έχει επανέλθει στην αγορά και μάλιστα, με παραγγελίες από το εξωτερικό για νομίσματα του ευρώ, σε Κύπρο, Πολωνία και αλλού. Τώρα όμως, εν αναμονή των εξελίξεων, η εταιρία μπαίνει στον «πάγο» και οι εργαζόμενοι περιμένουν για άλλη μια φορά τις εξελίξεις.

ΠΗΓΗ: http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/15223/2012-01-27.html