Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Στο τραπέζι το «πάγωμα» σε ωριμάνσεις και ο 13ος - 14ος μισθός

Λ. Παπαδήμος: Καλύτερα μικρότεροι μισθοί με ανοικτές επιχειρήσεις
Σε διπλή διαπραγμάτευση -ανάμεσα σε ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις και ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα- τίθενται από αυτή την εβδομάδα το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάσεων και των αυξήσεων στους μισθούς και οι περικοπές στον 13ο και 14ο μισθό. Το «σήμα» για τις περικοπές που ζητά η τρόικα να γίνουν στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών με «αντάλλαγμα» την απρόσκοπτη δανειοδότηση της χώρας, έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, υπογραμμίζοντας την Παρασκευή στη Βουλή ότι «είναι προτιμότερο να υπάρχουν μικρότεροι μισθοί με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων αλλά ανοικτές επιχειρήσεις», και πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο παράγοντας της υψηλής ανεργίας, οι άνεργοι (πλην των επιδοτούμενων) που δεν έχουν, όπως είπε, 13ο και 14ο μισθό.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν:

Αύριο, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων της τρόικας, της γ.γ του υπουργείου Εργασίας Α. Στρατινάκη και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών. Στη συνάντηση αυτή θα τεθούν όλα τα «ανοικτά» εργασιακά και μισθολογικά θέματα που υπάρχουν, όπως η πορεία μείωσης των μισθών σε επιχειρησιακό επίπεδο, η εφαρμογή ευέλικτων συμβάσεων εργασίας και ελαστικών ωραρίων και η εντολή για περιορισμό του μισθολογικού κόστους (συμπεριλαμβανομένου του 13ου και του 14ου μισθού) στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες, όπου διαπιστώνεται κενό διαπραγμάτευσης (αφού δεν γίνεται διάλογος σε κανένα επίπεδο) παρά την επιστολή της τρόικας προς τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο με την οποία, όπως αποκάλυθψε η «Η.τ.Σ», ζητείται να καταργηθούν όλα τα προνόμια (μισθολογικά και εργασιακά).
Την Τετάρτη συναντώνται η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Στο τραπέζι θα τεθεί κατ' ελάχιστον το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάσεων (πρόταση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλου) αντί της οποιασδήποτε παρέμβασης στα όρια των κατώτατων μισθών και ημερομιθσίων και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας (και της γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνάς Δρέττα με την τρόικα). Ο ΣΕΒ έχει θέσει, επιπλέον, θέμα περιορισμού του 13ου και του 14ου μισθού για τους υψηλόμισθους.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι τελικές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη με τους επικεφαλής της τρόικας με την ελπίδα να μην έχει «ναυαγήσει», έως τότε, ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων και χρειαστεί να γίνουν οι όποιες αλλαγές με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ
Τριετές «πάγωμα» των ωριμάσεων και κάθε μισθολογικής αύξησης κατά προτεραιότητα σε κλαδικό και ομοιοεπαγγελματικό επίπεδο
Πλαφόν στην καταβολή του 13ου ή και του 14ου μισθού
Εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς ΙΚΑ στις ΔΕΚΟ και τις κρατικού ενδιαφέροντος τράπεζες.


ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr