Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Πετρέλαιο: Διαγωνισμοί για έρευνες σε 3 περιοχές της Ελλάδας

Πρόκειται για τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, του δυτικού Κατάκολου και των Ιωαννίνων.

Θέμα ημερών είναι η προκήρυξη των πρώτων διεθνών διαγωνισμών για έρευνα υδρογονανθράκων και στη χώρα μας.
Πρόκειται για τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, του δυτικού Κατάκολου και των Ιωαννίνων, όπου οι εκτιμήσεις θέλουν να υπάρχουν 250 με 280 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έχει έτοιμα τα κείμενα των διεθνών διαγωνισμών και αναμένεται η συνυπογραφή και από τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα.
Τα αποθέματα στις τρεις περιοχές, όπως προκύπτουν από παλαιότερες έρευνες, μπορούν να αποφέρουν για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια στο Δημόσιο έσοδα 15 με 20 δισ. δολάρια (με τιμές βαρελιού 80 έως 100 δολάρια).
Στις περιοχές αυτές είχαν γίνει και παλαιότερα έρευνες και υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα. Στον Πατραϊκό Κόλπο τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια, στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις δείχνουν 50 με 80 εκατ. βαρέλια, ενώ στο δυτικό Κατάκολο υπολογίζονται αποθέματα 3 με 8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, το ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει μέχρι το τέλος του 2012 να δώσει για έρευνες 10 με 15 θαλάσσια οικόπεδα στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης, όπου υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις για ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Μάλιστα, επιστήμονες μιλούν για ποσότητες ισοδύναμες με αυτές της Αλάσκας.
Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν στο «σκανάρισμα» των περιοχών για τον εντοπισμό νέων δεδομένων που να δείχνουν την ύπαρξη υδρογονανθράκων.
Εξάλλου, πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει «βολιδοσκοπηθεί» από μεγάλες ξένες εταιρείες στον χώρο της έρευνας κι εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, προκειμένου αυτές να προχωρήσουν άμεσα σε γεωτρήσεις.

ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr