Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Σύσκεψη για τη «Δωδώνη» συγκαλεί τη Δευτέρα ο Περιφερειάρχης

Πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί εταιρικό «σχήμα» που θα επιχειρήσει με αξιώσεις την εξαγορά των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας στη «Δωδώνη», ώστε να μην ιδιωτικοποιηθεί και βρεθεί σε χέρια εκτός Ηπείρου .ή και εκτός χώρας, ανέλαβε ο Περιφερειάρχης, συγκαλώντας σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα.
Η.. είδηση διέρρευσε από προσκληθέντες, αφού η Περιφέρεια δεν ενημέρωσε τα ΜΜΕ για την σημαντική αυτή εξέλιξη.
Ουσιαστικά, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης ανταποκρίνεται, ίσως με κάποια συνεννόηση με τους εμπλεκομένους, στην πρόταση-ψήφισμα της πρόσφατης συνεδρίασης των Ενώσεων-μετόχων και των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, με το οποίο ζητούνταν στήριξη για τη δημιουργία «κεφαλαίου» που θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά του μετοχικού πακέτου της ΑΤΕ, στην ονομαστική ή έστω στην λογιστική αξία, εφόσον δεν υπάρξει άλλη πολιτική λύση.
Η διαφορά ανάμεσα στο «σχήμα» που αποτέλεσε και πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου και στο «κεφάλαιο» πιθανόν να μην είναι μεγάλη, για το πώς εννοεί η κάθε πλευρά αυτή την λύση. Υπάρχει η λύση να στηρίξουν με κεφάλαιο όσοι εμπλακούν αλλά οι μετοχές να περάσουν στους κτηνοτρόφους και τις Ενώσεις, αλλά και η λύση μπουν στο μετοχικό κεφάλαιο και άλλοι, κάτι που δεν θέλουν οι κτηνοτρόφοι.
Αυτό θα ξεκαθαριστεί στη σύσκεψη της Δευτέρας (10 π.μ στην Περιφέρεια) στην οποία έχουν κληθεί, πλην των βουλευτών και των αυτοδιοικητικών, των Ενώσεων και των κτηνοτρόφων και τα επιμελητήρια, η συνεταιριστική τράπεζα Ηπείρου και οι δυο πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί.
Το εταιρικό σχήμα

Με την τελευταία πράξη της Αγροτικής Τράπεζας να προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου για την πώληση των μετοχών της , διαφαίνεται η οριστική της απόφαση να απεμπλακεί από την γαλακτοβιομηχανία, σημειώνει ο Περιφερειάρχης στην πρόσκληση του και μπαίνοντας στην ουσία της υπόθεσης τονίζει: «Κατά καιρούς έχουν γίνει διαφορετικές προσεγγίσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «Δωδώνης» όλοι όμως συμφωνούν ότι η λειτουργία της με καθαρά Ηπειρωτικά χαρακτηριστικά έχει και εθνική σημασία καθώς αποτελεί την κατ' εξοχήν κύρια παραγωγό τυριού-φέτας. Η συνέχιση του Ηπειρωτικού και Εθνικού ρόλου της γαλακτοβιομηχανίας μπορεί να διασφαλιστεί μόνο αν η πλειοψηφία του μετοχικού της κεφαλαίου παραμείνει σε Ηπειρωτικά και κατά δεύτερο λόγο σε Εθνικά Χέρια».
Ο Περιφερειάρχης στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της μεταβίβασης των μετοχών στους κτηνοτρόφους, έχοντας εκφράσει δημόσια την αρνητική του θέση του για τις Ενώσεις, αλλά ούτως ή άλλως δεν μπορεί κανείς να τις αγνοήσει σε οποιαδήποτε λύση, δεδομένου ότι κατέχουν το 32, 3% των μετοχών και ιδίως την ΕΑΣ Ιωαννίνων με το 24,75%.
Πάντως, τώρα τάσσεται υπέρ της πρότασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου που εκφράστηκε σε πρόσφατη συνάντηση με τους εκπροσώπους Ενώσεων και κτηνοτρόφων για την δημιουργία ενός εταιρικού σχήματος που θα διεκδικήσεις τις υπό μεταβίβαση μετοχές της ΑΤΕ.
Ποιοι κλήθηκαν στη σύσκεψη
Στην σύσκεψη της Δευτέρας στην Περιφέρεια έχουν κληθεί οι βουλευτές της Ηπείρου, οι δήμαρχοι, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, το Οικονομικό και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τα Επιμελητήρια Άρτας, Ιωαννίνων Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, οι Πτηνοτροφικοί Συνεταιρισμοί Άρτας και Ιωαννίνων καθώς και ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός.
Κεφάλαιο ζητούν Ενώσεις και κτηνοτρόφοι.
Το ψήφισμα των Ενώσεων και των κτηνοτρόφων στάλθηκε προ αρκετών ημερών στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, την διοίκηση της ΑΤΕ, και σε όλους τους μετέχοντες στην σύσκεψη της Δευτέρας. Εκτός των άλλων, ζητούνταν η διατήρηση του Συνεταιριστικού χαρακτήρα της Βιομηχανίας όπως προβλέπεται στην ιδρυτική πράξη, παραμονή της πλειοψηφίας στις ΕΑΣ μετόχους και στους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της Ηπείρου, καθώς επίσης και της υπεραξίας της εταιρείας.
Επίσης οι Ενώσεις και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί δήλωναν ότι θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία και η παραβίαση της ιδρυτικής πράξης με ταυτόχρονη επιστροφή του 7,7 % των μετοχών στις ΕΑΣ μετόχους.
Ακόμη ανέφεραν ότι θα προσλάβουν σύμβουλο για να συμβάλλει στην μεταβίβαση της εταιρείας στους φυσικούς φορείς τις ΕΑΣ Μετόχους και κατ' επέκταση στους κτηνοτρόφους-παραγωγούς.
Το ουσιαστικότερο του ψηφίσματος ήταν ότι σε γενικές γραμμές ζητείται από όλους τους φορείς της Ηπείρου να συμβάλλουν στη μεταβίβαση, πώληση των μετοχών της ΑΤΕ (στις Ενώσεις και στους κτηνοτρόφους), στην ονομαστική ή έστω στη λογιστική αξία και με κάθε τρόπο να βοηθήσουν στην δημιουργία του απαραίτητου κεφαλαίου.
Θεωρητικά πάντα, αφού ο στόχος της ΑΤΕ, χωρίς να υπάρξει πολιτική παρέμβαση, είναι να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα για το 67,7% των μετοχών.
Η προσπάθεια δε αφορά την περίπτωση διαγωνισμού, αλλά να βρεθεί πολιτική λύση και η τράπεζα να συζητήσει για εξαγορά με τις Ενώσεις.
Το γεγονός ότι και στο ψήφισμα και στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη συμπεριλαμβάνεται και η Συνεταιριστική τράπεζα Ηπείρου, φέρνει στην επικαιρότητα το παλιότερο σενάριο για λήψη δανείου με εγγύηση τις μετοχές που θα αγοραστούν από τις Ενώσεις και τους κτηνοτρόφους, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή κι άλλων τραπεζών ή συνεταιριστικών φορέων.
Οι κτηνοτρόφοι έχουν διαφωνήσει στο ενδεχόμενο ενός μικτού εταιρικού σχήματος και μένει να δούμε τη στάση τους τη Δευτέρα.


ΠΗΓΗ: http://www.neoiagones.gr/