Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΔΑΝΕΙΑ: Βροχή αιτήσεων για ρύθμιση οφειλών

Μόνο τους τρεις τελευταίους μήνες έχουν υποβληθεί πάνω από 1.600 αγωγές για να μειωθούν μέσω της δικαστικής οδού ενοίκια.
Τις 50.000 αγγίζουν οι προσφυγές υπερχρεωμένων δανειοληπτών στα Ειρηνοδικεία, προκειμένου να διαγραφεί μέρος των χρεών τους, βάση του νόμου Κατσέλη. Στην αύξηση των αιτήσεων συνέβαλε απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών που δικαίωσε συνταξιούχο και υποχρέωσε τις τράπεζες να διαγράψουν δάνεια σημερινού ύψους 200.000 ευρώ, από ένα σύνολο οφειλών 222.200 ευρώ.

Σύμφωνα με τον νόμο ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης μπορεί να υποβάλει αίτηση μόνο μία φορά και οφείλει να αποδείξει ότι έχει μόνιμη αδυναμία πληρωμής των χρεών του. Ωστόσο, πριν ο οφειλέτης προσφύγει στο δικαστήριο πρέπει να προσπαθήσει να έρθει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αν αποτύχει πρέπει να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο με κατάσταση περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και της συζύγου αλλά και κατάλογο πιστωτών. Το Ειρηνοδικείο επιχειρεί συμβιβασμό με συμφωνία του 51% των πιστωτών. Αν αποτύχει και πάλι το δικαστήριο ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία και ρυθμίζει τα χρέη.
Εν τω μεταξύ, η κακή οικονομική συγκυρία έχει ως αποτέλεσμα να σημειωθεί μπαράζ αγωγών για μείωση ενοικίων επαγγελματικής στέγης και κατοικιών. Πληροφορίες θέλουν ότι μόνο τους τρεις τελευταίους μήνες έχουν υποβληθεί πάνω από 1.600 αγωγές για να μειωθούν μέσω της δικαστικής οδού ενοίκια.