Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΙΚΑ: Έρχονται κατασχέσεις για οφειλές

Στην είσπραξη 250 έως 300 εκατ. ευρώ επιπλέον του αρχικού στόχου στοχεύει το υπουργείο Εργασίας από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής.

Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εργασίας ο Υπουργός εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ.  Γιώργος Κουτρουμάνης.
Όπως σημείωσε, η διοίκηση του ΙΚΑ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα στην εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών, κυρίως των μεγάλων, και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, σε όσους αδιαφορούν για τη ρύθμιση των οφειλών τους.


Σύμφωνα με το διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο, από τα 5,7 δισ. εκατ. ευρώ που είναι συνολικά οι ανείσπρακτες οφειλές τα 3,5 οφείλονται από «ζωντανές», όπως τις απεκάλεσε επιχειρήσεις, και θα μπορούσαν δυνητικά να εισπραχθούν. Ο ίδιος πάντως θεωρεί ως ρεαλιστικό στόχο, την είσπραξη 1,2 έως 1,5 δισ. την επόμενη πενταετία, κάτι που θα επιτρέψει την εισροή 300 εκατ. ευρώ ετησίως στα Ταμεία του ΙΚΑ.
Το ΙΚΑ προσδοκά επίσης την είσπραξη 55 εκατομμυρίων ευρώ οφειλών του Δημοσίου από το Υπουργείο Οικονομικών.
Ενισχυτικά στην αύξηση των εσόδων θα συμβάλει η εισαγωγή του εργόσημου για την ασφάλιση του μεγάλου πλήθους των περιστασιακά απασχολούμενων Ελλήνων και αλλοδαπών.
Ακόμη, η συστηματική σύγκριση δηλωθεισών - καταβληθεισών εισφορών για άμεσο καταλογισμό και βεβαίωση της διαφοράς των εισφορών και η εντατικοποίηση των επιτόπιων ελέγχων για τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).