Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ε.Ε.: Ανησυχία από τη ραγδαία άνοδο του Euribor


Για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η βέβαιη πλέον αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ σε όλες τις κατηγορίες των δανειοληπτών, ανησυχούν κυβέρνηση, τραπεζίτες αλλά και οι θεσμικές αρχές. Η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, το ύψος των δανείων που δεν εξυπηρετούνται και το ενδεχόμενο ανόδου του επιτοκίου με το οποίο αντλούν κεφάλαια ρευστότητας οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την κεντρική τράπεζα της Ευρώπης, είναι οι βασικές ανησυχίες που προκύπτουν από τη ραγδαία άνοδο του Euribor, η οποία προεξοφλεί την άνοδο του βασικού επιτοκίου.
Συγκεκριμένα, από τις 6 Απριλίου 2010, μέχρι χθες, το Euribor 3μήνου σημείωσε αύξηση της τάξης του 94,20%. Δηλαδή, από 0,638% που ήταν τον Απρίλιο, έχει φτάσει σήμερα περίπου 1,239%.

Οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα έχει διαμορφωθεί στο 1,75%, από 1% που είναι σήμερα. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ έχει διατηρηθεί στο 1% για τα περίπου 2 τελευταία χρόνια. Η «τρομοκρατία», όμως, που ασκεί το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρώπη, οδηγεί τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ξεκινήσουν τις διαδοχικές αυξήσεις του βασικού επιτοκίου.

Την επόμενη κιόλας εβδομάδα και συγκεκριμένα την επόμενη Πέμπτη, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει με αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%, ενώ έως το τέλος του έτους κάνει άλλες δύο αυξήσεις κατά 0,25%, για να φτάσει το 1,75%, που έχει κρίνει ότι πρέπει να είναι ο στόχος της.