Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: «Ψαλίδισμα» ή και κατάργηση των φοροαπαλλαγών για μισθωτούς και επιτηδευματίες


Ανατροπές για 400.000 πολίτες.


Με τις παρεμβάσεις σε κοινωνικές παροχές και φοροαπαλλαγές σε μισθωτούς και επιτηδευματίες η κυβέρνηση στοχεύει στην εξοικονόμηση σημαντικού κομματιού από την πίτα των 26 δισ.


Θα υπάρξει ψαλίδισμα ή και κατάργηση των φοροαπαλλαγών για μισθωτούς και επιτηδευματίες με βάση το εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος έχει εισόδημα ή περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισμένο ύψος θα χάνει μέρος ή και ολόκληρη την απαλλαγή για τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια και άλλες δαπάνες.


Στη ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκονται περίπου 400.000 φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ. Επίσης θα καταργηθούν δεκάδες απαλλαγές, εξαιρέσεις, καθώς και μειωμένοι συντελεστές που ισχύουν σήμερα στη φορολογία κεφαλαίου, στον ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ενώ θα επανεξετασθούν από μηδενική βάση οι φόροι υπέρ τρίτων.
Με τις ανατροπές στις φοροαπαλλαγές και στους φόρους υπέρ τρίτων το Δημόσιο στοχεύει να εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2015.
Στο στόχαστρο μπαίνουν πάνω από 1.000 φοροαπαλλαγές, με το κόστος που ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:
- Οι δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κατοικιών, ιατρικά έξοδα, δίδακτρα, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.
- Το πρόσθετο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, μειώσεις φόρου λόγω τέκνων και παραμεθορίου κοστίζουν 1,37 δισ. ευρώ.
- Οι μειώσεις φόρου, εκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές για τα κέρδη των νομικών προσώπων (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠ) έχουν κόστος 275,53 εκατ. ευρώ.
- Οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων ανέρχονται σε 1,44 δισ. ευρώ.
- Οι απαλλαγές για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ.
- Οι απαλλαγές για τον ΦΠΑ κοστίζουν 506 εκατ. ευρώ.