Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΤΡΟΪΚΑ: Μένει Ελλάδα

«Νέα πολιτική συμφωνία» Αθήνας και δανειστών επεξεργάζονται οι Βρυξέλες, ως ύστατη λύση για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, και καθώς όπως όλα δείχνουν, οι αγορές θα παραμείνουν κλειστές για την Ελλάδα, τα κρίσιμα έτη 2012 και 2013.
Η σκέψη που ωριμάζει από το Φεβρουάριο στο οικονομικό επιτελείο της Κομισιόν με επικεφαλής τον επίτροπο Όλι Ρεν και στους συνεργάτες του προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προβλέπει ουσιαστικά ενοποίηση της κοινοτικής και μνημονιακής διαδικασίας, περί υπερβολικού ελλείμματος. Με βάση το Μνημόνιο, η εντολή ελέγχου από την τρόικα τερματίζεται το 2013.


Παράλληλα, όπως γράφει σήμερα η «Real News», με βάση την κοινοτική διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, η Κομισιόν υποχρεούται να εποπτεύει τη χώρα έως το 2015 και το μηδενισμό του ελλείμματος. Το πρόβλημα με τη δεύτερη διαδικασία είναι ότι διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι οι αγορές δεν την εμπιστεύονται και από μόνη της δεν είναι σε θέση να «εξασφαλίσει» μια επιπλέον χρηματοδότηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της κυβέρνησης θα λειτουργήσει ως «πατρόν» για τη σύναψη ενός νέου, εκτενέστερου μνημονίου κατανόησης με την Κομισιόν, το Συμβούλιο και το ΔΝΤ, με ορίζοντα όχι το 2013 αλλά το 2015.


Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο αγκάθια στη διαδικασία για τη χορήγηση νέου δανείου: πρώτον, η στάση της Γερμανίας και δεύτερον η δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει το όποιο πρόγραμμα.