Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π. Ε. Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: «Είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί το δημόσιο, δωρεάν σχολείο»


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, κ. Ευθυμίου, να κάνει λόγο για προσχηματικό διάλογο όλο το προηγούμενο διάστημα και για αιφνιδιασμό της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Παρά την συμμετοχή του Συλλόγου στο διάλογο με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, αυτός αποδείχθηκε προσχηματικός και πως δεν εξυπηρετούσε παιδαγωγικούς σκοπούς, όπως ισχυριζόταν το Υπουργείο.

0 κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργείου να συγχωνεύσει μονοθέσια δημοτικά σχολεία με άλλα μονοθέσια ή διθέσια σχολεία, αντί να προχωρήσει στη δημιουργία σχολικών κέντρων, με βάση πρόταση που είχε κατατεθεί.
Αυτό αποδεικνύει πως στόχος του Υπουργείου είναι να εξοικονομήσει θέσεις εργασίας, συμπλήρωσε.
Δείγμα των οικονομικών κριτηρίων που επιλέχθηκαν από το Υπουργείου είναι, σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, η αύξηση του αριθμού των μαθητών σε δημοτικά σχολεία του κέντρου από τη συγχώνευση σχολείων που συστεγάζονται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συγχώνευση του 3ου και του 22ου Δημοτικού Σχολείου, όπου ο αριθμός των μαθητών αναμένεται να ξεπεράσει τους 25 ανά τμήμα.
Από την απόφαση του Υπουργείου απουσιάζουν οι ιδρύσεις και προαγωγές σχολικών μονάδων.
Ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης εξαθέσιου δημοτικού σχολείου σε Νέα Ζωή, Ελεούσα, Ανατολή, Κατσικά και Νεοχωρόπουλο, αλλά και την προαγωγή του 2ου και του 3ου Δημοτικών Σχολείων Ανατολής.
Μάλιστα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων καταθέτει τις δικές του προτάσεις για την στήριξη του δημόσιου σχολείου, έστω και την ύστατη στιγμή.
Ο κ. Ευθυμίου υπογράμμισε την ανάγκη να λειτουργήσουν κανονικά τη νέα σχολική χρονιά τα 20 μονοθέσια δημοτικά σχολεία των Ιωαννίνων και μάλιστα, ως ολοήμερα, να ξεκινήσουν από την πρώτη μέρα της νέας χρονιάς όλες οι ειδικότητες στα δημοτικά σχολεία που θα εφαρμοστεί το νέο αναμορφωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά και να βελτιωθούν οι υποδομές, όπου αυτό απαιτείται.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί το δημόσιο, δωρεάν σχολείο. Δυστυχώς παρατηρούμε πως το Υπουργείο είχε μόνο οικονομικά συμφέροντα. Το μνημόνιο και στην εκπαίδευση», κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.