Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ: Μπλόκο στα προνομιακά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων, μελλοντικά θα δίνονται με το σταγονόμετρο


Με αυστηρούς όρους θα χορηγούνται πλέον τα δάνεια με προνομιακό επιτόκιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων καθώς με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου οικονομικών επιβάλλεται η εναρμόνιση των όρων σε όλα τα δάνεια που παρέχονται από το Ταμείο.

Σε ότι αφορά τα προνομιακά δάνεια που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα το ΤΠΔ, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπαλλήλους του δημοσίου το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Με την απόφαση θα ορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία χορήγησης από το Ταμείο δανείων προς ΟΤΑ, συνδέσμους και ενώσεις, νομικά πρόσωπα ιδρυθέντα από ΟΤΑ, καθώς και προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την εκτέλεση έργων υποδομής για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, με ή χωρίς τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα, ή την εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας (ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία, ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, προστασία του περιβάλλοντος, προώθηση της κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής κτλ.).

Η ίδια ρύθμιση προβλέπει δάνεια και - υπ όρους - παρακαταθήκες σε ιδιώτες από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επί της ουσίας δημιουργείται κλάδος εμπορικών δραστηριοτήτων, στον οποίο εντάσσονται οι δραστηριότητες της χορήγησης δανείων σε ιδιώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα), «εξαιρουμένων των πάσης φύσεως εκ του νόμου υποχρεωτικών καταθέσεων δηλαδή των παρακαταθηκών.

«Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθούν μέσω της τραπεζικής λιανικής τα 4 -4,5 δισ. ευρώ των καταθέσεων του Ταμείου στα οποία δεν θα αθροίζονται με τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ που υπολογίζονται σήμερα ότι φτάνουν οι ετήσιες παρακαταθήκες.

Σε ότι αφορά τις παρακαταθήκες υπάρχει πρόβλεψη για μερική ιδιωτικοποίηση τους.
Ο κλάδος εμπορικών δραστηριοτήτων θα αντιμετωπίζεται όπως κάθε εμπορική τράπεζα. Η τράπεζα που θα δημιουργηθεί εντός του ΤΠΔ , απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, επιβάρυνση ή δικαίωμα υπέρ του Δημοσίου.