Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Μαχαίρι στις περισσότερες από τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν τα υψηλά εισοδήματα


Μαχαίρι βάζει η κυβέρνηση στις περισσότερες από τις 980 απαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα επιχειρήσεις και φορολογούμενοι. Στόχος είναι το 2011 να παραμείνουν μόνον όσες έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό ή αναπτυξιακό χαρακτήρα και να καταργηθούν όσες ροκανίζουν -χωρίς ουσιαστικό λόγο- τις εισπράξεις του Δημοσίου.

Οι φοροαπαλλαγές, που στοιχίζουν σχεδόν 8 δισ. ευρώ ετησίως στα κρατικά ταμεία ενοχοποιούνται για πολλές από τις αδικείς του φορολογικού συστήματος.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών να δείχνουν ότι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 75.000 κερδίζουν με τις φοροαπαλλαγές πάνω από 4.000 ευρώ ενώ οι φοροαπαλλαγές που έχουν τα χαμηλά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ είναι μόλις 600 ευρώ κατά μέσο όρο.

Για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελεί σχεδιάζει ωα βάλει στην πρέσα, αρχικά, τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν τα υψηλά εισοδήματα.

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ψαλίδισμα στις εκπτώσεις φόρου για δαπάνες πουν αφορούν: δίδακτρα, νοσήλια, ενοίκια, εγκατάσταση φυσικού αέριου, ασφαλιστικές εισφορές αλλά μονό για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ.

Για αυτούς τους φορολογούμενους, πιθανός θα διατηρηθούν μόνο οι φοροαπαλλαγές για τα ασφάλιστρα και για τους τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας.