Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Ήρθε η ώρα αυτών που «ξέχασαν» να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας!


Μπιλιετάκια σε κατόχους Ι.Χ. που «ξέχασαν» να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας θα στέλνουν οι εφορίες που ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους και για παλιότερες οφειλές.

Το υπουργείο Οικονομικών με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1049/15-03-2011 ζητά από τις εφορίες να ξεκινήσουν διασταυρώσεις ανάμεσα στα στοιχείων των φορολογούμενων και στα στοιχεία της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών συστημάτων για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών ο έλεγχος θα ξεκινήσει άμεσα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Θα αφορά στις όφειλες για 2010 αλλά εάν εντοπιστούν χρέη από το 2008 τότε το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι «για τα οχήματα που εμφανίζονται να οφείλουν τέλη κυκλοφορίας για το οικονομικό έτος 2008, θα ελέγξετε με τις ίδιες ως άνω παραδοχές, και πιθανή οφειλή τελών κυκλοφορίας επομένων και προηγουμένων ετών.
Σε περίπτωση που διαπιστώσετε οφειλή στα έτη αυτά, θα πρέπει να ελέγξετε επιπλέον το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οχήματος για τα συγκεκριμένα έτη στα οποία συντρέχει οφειλή».

Σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις περί της φορολογίας αυτοκινήτων, η υποχρέωση καταβολής των οφειλομένων τελών κυκλοφορίας και προστίμων είναι αυτοτελής και βαρύνει τον εκάστοτε κάτοχο του οχήματος για το χρονικό διάστημα που είχε στην κατοχή του το όχημα αυτό.

Σε περίπτωση που υπάρχουν οφειλές τελών κυκλοφορίας προηγουμένων κατόχων του ίδιου οχήματος, αυτά βεβαιώνονται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του εκάστοτε κατόχου, μετά την ενημέρωσή του από τη Δ.Ο.Υ. που διαπίστωσε την οφειλή.

Εφόσον διαπιστωθεί οφειλή των τελών κυκλοφορίας, θα πρέπει να ειδοποιηθούν υποχρεωτικά οι κάτοχοι των οχημάτων αυτών, με την αποστολή σχετικών προσκλήσεων προκειμένου να προσκομίσουν οποιοδήποτε δικαιολογητικό με το οποίο θα αποδεικνύεται ο λόγος για τον οποίο δεν οφείλονται ή έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος.