Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Γ.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όχι σε αναδιάρθρωση και αύξηση ΦΠΑ


Η Ελλάδα θα αποφύγει την αναδιάρθρωση δημιουργώντας πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της και εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρουν ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, δηλώνει ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
«Η Ελλάδα μπορεί και θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της» δηλώνει ο υπουργός. Στην ερώτηση «με ποιον τρόπο;», ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απαντά:
«Δημιουργώντας και συντηρώντας στον προϋπολογισμό πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5 έως 6% επί του ΑΕΠ, εφαρμόζοντας δομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρουν ποσοστά πραγματικής ανάπτυξης άνω του 2%, και επίσης με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ».
Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εκφράζει την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει βελτιωμένους όρους χρηματοδότησης, ενώ ποντάρει πολλά για την έξοδο στις αγορές ομολόγων με την έκδοση του «ομόλογου της διασποράς».
Ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε κατηγορηματικά περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ ενώ επέμεινε στην εντατικοποίηση της πάταξης της φοροδιαφυγής, δηλώνοντας: «Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στον ΦΠΑ δεν μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα».