Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Χωρίς περιθώρια αποκλίσεων


Iσχυρές αβεβαιότητες απειλούν την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών, ενώ τα περιθώρια αποκλίσεων είναι ανύπαρκτα.
Πρόσθετα προβλήματα και πιέσεις θα δημιουργήσουν ενδεχόμενες υστερήσεις των εσόδων ή υπερβάσεις δαπανών του 2010, οι οποίες, όπως ξεκαθαρίζει το μνημόνιο, θα καλυφθούν εντός του 2011 με πρόσθετα μέτρα. Προκειμένου να μην υπάρξουν αποκλίσεις το 2010, το μήνα Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να εισπράξει ποσό άνω των 6 δισ. ευρώ.
Η υλοποίηση του νέου προϋπολογισμού θα παρακολουθείται στενά από την τρόικα κάθε μήνα και σε περίπτωση αποκλίσεων θα ζητείται από τον υπουργό Οικονομικών η λήψη συμπληρωματικών μέτρων. Με δεδομένη την ανάγκη καταβολής των δόσεων από το μηχανισμό βοήθειας, ύψους 46,5 δισ. ευρώ, εντός του 2011, οι αντιστάσεις είναι ανύπαρκτες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος για πρώτη φορά καθιερώνονται συγκεκριμένοι μηνιαίοι στόχοι για τα έσοδα και τις δαπάνες, επιβάλλοντας στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό αλλά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την είσπραξη ή την εκταμίευση των καθορισμένων ποσών.
Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος το 2011, σε 16,8 δισ. ευρώ ή στο 7,4% του ΑΕΠ, από 21,9 δισ. ευρώ ή 9,4% του ΑΕΠ που θα κλείσει φέτος.
Βασική πηγή αβεβαιότητας για τον επόμενο προϋπολογισμό είναι το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και η ύφεση, η έκταση της οποίας θα είναι μεγαλύτερη των αρχικών προβλέψεων, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο τη φορολογική βάση. Για το 2010 η συρρίκνωση του ΑΕΠ προβλέπεται στο -4,2% (από -4% αρχικής εκτίμησης) και για το 2011 προβλέπεται να φτάσει στο -3%, από -2,6% που ήταν η αρχική εκτίμηση, οξύνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της ανεργίας με το ποσοστό να προσεγγίζει το 15%.