Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: ΕΚΛΟΓΩΝ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ…..


ΕΚΛΟΓΩΝ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ…
Από τον «Ακρίτα» - Ιωάννινα

Το προεκλογικό σκηνικό στα χωριά του Πωγωνίου – σε όποια λειτουργούν καφενεία – μυρίζει σιγά σιγά εκλογές. Τα κεράσματα, τα χτυπήματα στην πλάτη, υποσχέσεις, διανομή φυλλαδίων.

Ώρα 6 το απόγευμα. Σε καφενείο ακριτικού χωρίου του Δήμου Πωγωνίου, οι θαμώνες είναι όλοι και όλοι τρεις (μαζί με τον καφετζή)!!
Πίνουν το τσιπουράκι τους και όλο κοιτάζουν από το παράθυρο.
Είναι φανερό ότι κάτι περιμένουν. Αλλά τι;
Ξαφνικά δύο αυτοκίνητα φτάνουν στην πλατεία του χωριού, αποβιβάζονται επτά άτομα. Μπαίνουν στο καφενείο! Τα πρόσωπα των θαμώνων αστράφτουν από χαρά! Η ατμόσφαιρα που έως τότε ήταν υποτονική αρχίζει να ζωντανεύει..
Είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος, ο δικός τους άνθρωπος. Οι χαιρετούρες δίνουν και παίρνουν. Αγκαλιές και φιλιά! Τα χαμόγελα μεγαλώνουν και ο ενθουσιασμός, μετατρέπεται σε παιάνα νίκης: "Γειά σου, Δήμαρχε". Δηλαδή ο υποψήφιος εκλέχτηκε ήδη Δήμαρχος!
Τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά. Σε λίγο μαζεύονται και πέντε-έξι άλλοι χωριανοί, (οι δύο με τις κυρίες τους!!). Δεν περιμένουν άλλους. Μα δεν υπάρχουν άλλοι! Η κυρά Μαρία μόλις πριν μια βδομάδα έφυγε για το «μεγάλο» ταξίδι, και τον γέρο της τον πήραν τα παιδιά του στην Αθήνα.
Ο καφετζής, σηκώνεται όρθιος και με λίγα λόγια καλωσορίζει τον μεγάλο αρχηγό!. Του εκφράζει, φυσικά, τη βεβαιότητά του ότι θα αναδειχθεί πανηγυρικά νικητής στις εκλογές. Και δίνει, με θριαμβευτικό τόνο, το λόγο στον υποψήφιο Δήμαρχο.
Όση ώρα... ξετυλίγει το πρόγραμμά του ο υποψήφιος Δήμαρχος, οι θαμώνες μαζί με την ακολουθία του «Δημάρχου» πίνουν το τσιπουράκι και απολαμβάνουν τους μεζέδες που από νωρίς το απόγευμα είχε φροντίσει να ετοιμάσει ο καφετζής.
Μόλις τελειώνει ο υποψήφιος Δήμαρχος την ολιγόλεπτη, μα πολύ περιεκτική ομιλία του κάθεται μαζί τους. "Στην υγειά σας. Και με τη νίκη", λέει ο ένας ένας. Και ξεκινάει μια συζήτηση, όπου ο καθένας υποστηρίζει το "μακρύ και το κοντό του"...
Η ώρα περνάει, ένας της ακολουθίας ψιθυρίζει κάτι στο αυτί του «Δημάρχου». Οι βραδινοί επισκέπτες σηκώνονται. Ο λογαριασμός, βέβαια, πληρώνεται από το συνδυασμό. Καληνυχτούν και φεύγουν.
Η αποστολή έχει τελειώσει!!!

«ΑΚΡΙΤΑΣ» - ΙΩΑΝΝΙΝΑ