Σάββατο 26 Αυγούστου 2017

Ο 5ος αγώνας ορεινής ποδηλασίας μεγάλης απόστασης «Protect Aoos» ΜΤΒ Ultra-για τη προστασία του Αώου, την Κυριακή 27 Αυγούστου 2018, με εκκίνηση 12.00΄το μεσημέρι, στο Ανατολικό Ζαγόρι και με αφετηρία και τερματισμό το χωριό Βωβούσα

Ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας μεγάλης απόστασης σε κυκλική, συνεχή διαδρομή, (mountain bike ultra marathon, point to point), με την ονομασία «Protect Aoos» ΜΤΒ Ultra, θα διεξαχθεί, για πέμπτη συνεχή χρόνια, στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, με αφετηρία και τερματισμό το χωριό Βωβούσα, την Κυριακή 27/08/2017.
Η Βωβούσα, κτισμένη στην κατάφυτη κοιλάδα του Αώου, περιτριγυρισμένη από ψηλά βουνά και δάση πεύκης, οξιάς και ρόμπολου, στα όρια του Ανατολικού Ζαγορίου, του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα και στο κέντρο του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, έχει συνδέσει το όνομά της με τον ποταμό Αώο.
Ο κίνδυνος μια νέας επέμβασης στο ρου του ποταμού, μετά την λειτουργία του ΥδροΗλεκτρικού Σταθμού Πηγών Αώου το 1988, θα αποτελέσει την τελική καταδίκη της χαράδρας του Αώου, μέχρι την Κόνιτσα. Ενώ οι συνέπειες μέχρι τις εκβολές του στην Αδριατική είναι ακόμη απρόβλεπτες.
Έτσι μέσα από την ανάγκη να κοινωνήσουμε το πρόβλημα μιας μελλοντικής εκτροπής και να βρούμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια αποτροπής της, γεννήθηκε ένας αγώνας ορεινής ποδηλασίας που αγκαλιάζει τον Αώο και τα βουνά που τον περιβάλλουν.

«Το Protect Aoos MTB Ultra είναι πράγματι ο πιο απαιτητικός αγώνας ΜΤΒ στη χώρα», μαρτυρούνε όσοι τον έχουνε τρέξει. Και αυτό γιατί δεν απαιτεί μόνο σωματική αντοχή και σωστή διαχείριση δυνάμεων για 100 και πλέον χιλιόμετρα ή να ανταπεξέλθει το ποδήλατο χωρίς μηχανικά προβλήματα. Το πιο σπουδαίο και το μεγαλείο του αγώνα είναι η ψυχή και η θέληση να επιβληθούνε στο μυαλό και το σώμα με μοναδικό στόχο τον τερματισμό δίπλα στον Αώο.