Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Τι … εν κρυπτώ σχεδιάζουν για το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής;

Με μισόλογα και αοριστολογίες η Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Κατερίνα Μιτοπούλου επανήλθε χθες στο θέμα του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής, δηλώνοντας στον «Ηπ. Αγώνα»  ότι «τα όσα ακούγονται για λουκέτο είναι εκ του πονηρού. 
Στόχος  μας είναι να επικαιροποιήσουμε τη λειτουργία των δομών κοινωνικής πρόνοιας με βάση τις ανάγκες του σήμερα».
 Κι αυτά χωρίς ταυτόχρονα να ξεκαθαρίζει ποια θα είναι η επικαιροποιημένη λειτουργία του και ποιες είναι «οι ανάγκες του σήμερα».
Ας σημειωθεί ότι σχετικά - και στο ίδιο πνεύμα - ήταν και τα όσα δήλωσε προχθές στον Γιαννιώτη βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Τασούλα η αναπλ. Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, η οποία αν και  αρνήθηκε το κλείσιμο της δομής, είπε πως σκοπός της είναι «η ενίσχυση και περαιτέρω αξιοποίησή της»!
Άλλα τους έλεγε…
Όμως μάλλον πρόκειται περί εμπαιγμού των Πωγωνησίων, αφού η ίδια η κ. Μιτοπούλου είπε την περασμένη εβδομάδα στους εργαζόμενους ότι το Κέντρο θα κλείσει και πως τα παιδιά και οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στους Φιλιάτες, κάτι που γνωστοποίησε και στον δήμαρχο Πωγωνίου Κ. Καψάλη. Αλλά και πάλι η ίδια δήλωνε επί λέξει στο www.typos-.gr  ότι «όλα γίνονται προς όφελος των παιδιών. 


Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι πια μόνο η στέγαση και η σίτιση των παιδιών, αλλά και η ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Έχοντας ως γνώμονα το όφελος των προστατευόμενων παιδιών, πήραμε την απόφαση να μεταφερθούν στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στους Φιλιάτες. Ας μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια κωμόπολη, με σχολεία όλων των βαθμίδων και νοσοκομεία», τόνισε η κ. Μιτοπούλου και πρόσθεσε ότι «οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πωγωνιανής δεν θα πάνε όλοι σε άλλες δομές. Κάποιοι από αυτούς θα παραμείνουν στο Κέντρο, για να ετοιμάσουν την όποια νέα λειτουργία αποφασιστεί…»!
Τι θα κάνουν;
Αφού δεν θα πάνε όλοι οι εργαζόμενοι στους Φιλιάτες, αυτοί που θα μείνουν στην Πωγωνιανή, τι θα κάνουν, χωρίς να έχουν παιδιά; Θα… φυλάνε τα άδεια κτίρια; Ή κάτι άλλο ετοιμάζουν Πρόεδρος και Υπουργός και το κρατάνε… επτασφράγιστο μυστικό; Περί τίνος πρόκειται; Αφού παιδιά δεν θα στεγάσουν, θα μετατρέψουν το κτίριο σε αποθηκευτικούς χώρους;  Κάθε άλλη χρήση είναι αδύνατη και δύσκολα θα λειτουργήσει.
Όμως μόνο για φιλοξενία παιδιών είναι φτιαγμένες οι εγκαταστάσεις, που έχουν τα πάντα για τη νεολαία (γήπεδα, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους κ.α.) και βρίσκονται μάλιστα δίπλα ακριβώς από το κτίριο του Γυμνασίου. Πολύ σωστά ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου και Υπεύθυνος της Δημοτικής Ενότητας Πωγωνιανής κ. Στέλιος Κουκουλάρης, επισημαίνει σε άρθρο του (δημοσιεύεται πρωτοσέλιδα σήμερα στον «Π.Λ.»), ότι «τα ίδια τα παιδιά, δε ρωτήθηκαν ποτέ αν θέλουν να συνεχίσουν να ζουν στην Πωγωνιανή. Κι αν ρωτηθούν όλοι όσοι φιλοξενήθηκαν εδώ τα προηγούμενα χρόνια, είμαι σίγουρος ότι θα στηρίξουνε τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου».
Κι αυτά τα λέει ένας άνθρωπος που για πέντε χρόνια υπήρξε Πρόεδρος του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής, σημειώνοντας ότι η ζωή του μικρού αυτού χωριού είναι συνδυασμένη με την ζωή αυτών των παιδιών και αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που και η «Κιβωτός του Κόσμου» λειτουργεί το πρώτο της παράρτημα στην ακριτική Πωγωνιανή.
* * *
Θα μας πει επιτέλους, τι… μυστικά ετοιμάζει η κ. Μιτοπούλου εν αγνοία των κατοίκων, της Δημοτικής Αρχής Πωγωνίου και όλων των άλλων φορέων;
Στο χωριό τους εξάλλου βρίσκονται … ακίνητες οι εγκαταστάσεις και ευτυχώς που η κ. Πρόεδρος αυτές δεν μπορεί να τις μεταφέρει!
Γι’ αυτό και φαίνεται πως αποφάσισε να τις κλείσει…