Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΥΠΕΚΑ: Εφαλτήριο για το μέλλον οι έρευνες υδρογονανθράκων

Σημαντικό εφαλτήριο για το μέλλον χαρακτήρισε τις έρευνες υδρογονανθράκων που ξεκινούν σε λίγες ημέρες στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος σε χαιρετισμό του στο διήμερο Συμπόσιο με θέμα την «Έρευνα και Αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα - Από τον Μύθο στ Πραγματικότητα» στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβιεράτο, ο τομέας της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων είναι για τη χώρα μας ένα φιλόδοξο, μεγάλο πρόγραμμα, με σοβαρή προοπτική για επενδύσεις, για ανάπτυξη, για δημιουργία θέσεων εργασίας και νέου εθνικού πλούτου, επαναπροσδιορίζει και ισχυροποιεί τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ενώ πλουτίζει το ερευνητικό δυναμικό της χώρας.
Ο υπουργός υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των οκτώ προσφορών, που κατέθεσαν συνολικά 11 εταιρείες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε τρία οικόπεδα, στον Πατραϊκό Κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.
Από εδώ και πέρα, συνέχισε, απαιτείται σταθερότητα, σε πολιτικό, φορολογικό, κοινωνικό επίπεδο. Ένα διαφανές πλαίσιο αδειοδοτήσεων, με βασικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων και τα ανταποδοτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες αλλά και διαρκής μέριμνα και φροντίδα για την περιβαλλοντική προστασία, με την τήρηση των πιο αυστηρών προδιαγραφών που έχουν τεθεί διεθνώς.

ΠΗΓΗ: www.voria.gr