Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2011

Μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ για το 2011, από 3 δισ. ευρώ που είχε υπολογιστεί αρχικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η “μαύρη τρύπα” των εσόδων προανήγγειλε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η δημοσιονομική προσπάθεια συνεχίζεται λέγοντας κατηγορηματικά πως το 2011 «δεν μπορεί να... υπάρξει καμία χαλάρωση. Είναι απαραίτητο να γίνουν όλες οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα με βάση το στόχο που προβλέπουμε. Οι παρεμβάσεις αυτές για το 2011 θα είναι ύψους 6 δισ. ευρώ και θα αφορούν τόσο τη μείωση των δαπανών όσο και την αύξηση εσόδων. Ωστόσο, ανέφερε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2011 - 2015 παραμένει στα 26 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων και δεν θα γίνουν αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει πως τα 6 δισ. ευρώ θα βρεθούν πιθανότατα από έκτακτη φορολόγηση ή από την αύξηση των συντελεστών στους άμεσους φόρους.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρξουν και νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα με την περικοπή επιδομάτων.
«Δεν έχουμε μπροστά μας τον δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα, όμως πάμε προς την σωστή κατεύθυνση και τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται».