Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Στους Γεωργουτσάτες το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης

Με πρωτοβουλία και πρόσκληση του Δημάρχου Δρόπολης Β. Ηπείρου κ. Αχιλλέα Ντέτσικα και με την ευλογία του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ.κ. Δημητρίου, το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης φιλοξενήθηκε στους Γεωργουτσάτες. 
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δήμου Δρόπολης, την ημερίδα πρόληψης ιατρικών παθήσεων τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.κ. Δημήτριος, ο βουλευτής του κόμματος ΣΚΕ της Αλβανίας κ. Βαγγέλης Τάβος, ο πρώην Υπουργός της γειτονικής χώρας κ. Σπύρος Ξέρας, ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος κ. Αχιλλέας Ντέτσικας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, ο Αντιδήμαρχος Δρόπολης κ. Μιχάλης Μάνος, ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Νίκος Γαλίτσης, ο  επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πωγωνίου κ. Βασίλης Τόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Σωτήρης Κυριαζάτης, επισκέπτες,  κάτοικοι του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.
Θερμό υπήρξε το καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Δρόπολης, ο οποίος ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή για το Δήμο μας να φιλοξενούμε το Οδοιπορικό Υγείας και τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Στέφανο Φούσα στο Δήμο μας, να είμαστε και εμείς ένας από τους σταθμούς της εθελοντικής κοινωνικής του προσφοράς, όπως την παρέχει εδώ και πολλά χρόνια και στα δικά μας χωριά. Είναι συμπαραστάτης μας». 
Ο βουλευτής της όμορης χώρας κ. Βαγγέλης Τάβος απηύθυνε χαιρετισμό, επισημαίνοντας: «Ευχαριστούμε τον καθηγητή για την βοήθειά του στην περιοχή. Είναι η τρίτη φορά που το Οδοιπορικό επισκέπτεται τα χωριά μας και έχουμε πραγματικά ανάγκη από αυτή την υποστήριξη». 
Ο πρώην Υπουργός Αλβανίας κ. Σπύρος Ξέρας χαρακτήρισε «αξιέπαινη την προσπάθεια» του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την ανταπόκριση. 
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης τόνισε: «Δεν έχει σύνορα η υγεία και η πρόληψη και πολύ περισσότερο δεν έχει σύνορα η προσπάθεια και η διάθεση για κοινωνική προσφορά του κ. Στέφανου Φούσα, ο οποίος κυριολεκτικά έχει οργώσει τα Γιάννινα και την Ήπειρο». 
Ο κ. Βασίλης Τόπουλος, οδοντίατρος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πωγωνίου, λαμβάνοντας το λόγο, εξήρε την  προσφορά του Οδοιπορικού. Το λόγο έλαβε και ο πρώην Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Σωτήρης Κυριαζάτης, ο οποίος -μεταξύ άλλων- ανέφερε:
«Δεν έλειψαν ποτέ από κοντά μας, ούτε ο Υπουργός ούτε ο Καθηγητής Καρδιολογίας, πάντα η οικογένεια Φούσα ήταν δίπλα μας». 
 
Ο πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας αναφέρθηκε στη στοχοθεσία της Αλληλεγγύης: «Κατά πρώτο λόγο θέλουμε να συμπαρασταθούμε στο συνάνθρωπό μας με τη βοήθεια και άλλων φορέων όπως η εκκλησία, κατά δεύτερο να βοηθήσουμε με προσφορά υλικού, φαρμακευτικού ή άλλου, όπως συνέβη και στη συγκεκριμένη εκδήλωση, όπου υπάρχει ανάγκη και κατά τρίτο να παρασχεθεί προληπτική ιατρική σε γλώσσα κατανοητή». 
Ο Επίτιμος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Γεώργιος Μποροδήμος αναφέρθηκε στη σημασία της αλληλεγγύης αλλά και εξομολογήθηκε: «Νιώθω πραγματική συγκίνηση, λόγω καταγωγής, με την παρουσία μου».  Την κήρυξη της λήξης των εργασιών της ημερίδας τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.κ. Δημήτριος, απευθύνοντας ευλογημένη πρόκληση στον καθηγητή Καρδιολογίας: «Σας περιμένουμε στους Αγίους Σαράντα, έχουμε ανάγκη από την στήριξή σας γιατί έχουμε λιγοστέψει επικίνδυνα. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, τις γνώσεις σας και σας ευχαριστούμε για όσα κάνετε, για τον κόπο σας, εσάς και τους συνεργάτες σας». 
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Οδοιπορικό Υγείας και Πρόληψης στους Γεωργουτσάτες παραδόθηκε και υγειονομικό υλικό στον Δήμαρχο κ. Αχιλλέα Ντέτσικα, το οποίο προσέφερε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς ο Πρόεδρός του κ. Γεώργιος Πατούλης δεν παρευρέθηκε λόγω  έκτακτων υποχρεώσεων. Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας κ. Γεώργιος Λαγός. Στην ενότητα της πρόληψης, την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο Γεώργιος Κατσάνος, Ειδικευόμενος Καρδιολογίας («Αρτηριακή Υπέρταση και Πρόληψη»),  η Παρασκευή  Κίτσου, Χειρουργός-Οδοντίατρος («Οδοντιατρική πρόληψη στην παιδική ηλικία»), ο Ζήκος Λιάμης, Ουρολόγος («Καλοήθης και κακοήθης υπερπλασία του προστάτη»), ο Γεώργιος Παπανικολάου, Περιοδοντολόγος-Χειρ. Οδοντίατρος (Οδοντιατρική πρόληψη και  χρόνιες συστηματικές ασθένειες»), η Βάια Ρούντου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος («Πρεσβυωπία και καταρράκτης»), ο Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος («Νομική κάλυψη στην υγεία») και ο Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός Επιστήμων-Msc («Χρήση και κατάχρηση του Ίντερνετ»). 
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, σύσσωμη η επιστημονική ομάδα του κ. Στέφανου Φούσα, επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας στους Γεωργουτσάτες, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους από τον ιατρό-παθολόγο κ. Αντώνη Φώτο, την υπεύθυνη γραμματείας κ. Σταματία Ντάγκα και την εθελόντρια κ. Πόπη Ζαβακοπούλου.