Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Η πασαρέλα του Πωγωνίου!

Κατ αρχάς πρέπει να πούμε ότι η αντίδραση των … αντιδραστικών του Πωγωνίου, γύρω από το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Πωγωνιανής [Κ.Π.Μ.Π] δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την μέριμνα … των παιδιών.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα  αντιλαμβάνονται για ποιο λόγο αυτοί οι κύριοι, πήραν  σβάρνα, κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες και ηλεκτρονικό τύπο! Πασαρέλα κανονική,  που γίνεται  για φιλανθρωπικούς λέει σκοπούς.
Πρώτος στην πασαρέλα ο Δήμαρχος κ. Καψάλης. Είναι αυτός, είναι το ίδιο πρόσωπο {αλλά με άλλο  πρόσωπο},  που τον Ιούλη του 2011  επικεφαλής ομάδας κρούσης εισέβαλε απρόσκλητος  στο ίδιο Κέντρο Μέριμνας και απαιτούσε να κλείσουν οι πόρτες του ιδρύματος για να μην μπουν τα προσφυγόπουλα από το κέντρο κράτησης του Έβρου.
Είναι αυτός, είναι το ίδιο πρόσωπο {αλλά με άλλο  πρόσωπο}  που μόλις προχθές έστειλε τους ανθρώπους του να στήσουν τα οδόφραγμα στα Δολιανά, για να μην μπούνε περισσότεροι πρόσφυγες στο αντίστοιχο κέντρο. Τώρα κόβεται για την μέριμνα…   των παιδιών της Πωγωνιανής. 
Δεύτερος στην πασαρέλα είναι ο αντιδήμαρχος κ. Κουκουλάρης, είναι το ίδιο πρόσωπο {αλλά με άλλο  κι αυτός πρόσωπο} που τότε,  το 2011 ήταν στην  ίδια ομάδα κρούσης , δεξί χέρι του κ. Καψάλη, που απειλούσε και αυτός τους πάντες ότι αν μπουν τα προσφυγόπουλα στο  Ίδρυμα  η τοπική κοινωνία θα αντιδράσει δυναμικά  κλπ, κλπ. Τώρα κόβεται κι αυτός για την μέριμνα…   των παιδιών της Πωγωνιανής. 
Ο κύριος αυτός χθες είχε και το θράσος με δήλωσή του στον τύπο  [βλέπε : http://epirusgate.blogspot.gr/2016/10/blog-post_778.html#more ] είχε το θράσος να μας υπενθυμίσει ότι επί 5 χρόνια ήταν πρόεδρος του ως άνω ιδρύματος.
Δεν μας είπε όμως πότε και για ποιους λόγους αποπέμφθηκε  σηκωτός, από την θέση αυτή του προέδρου του Ιδρύματος! 
Σήμερα είναι μόνο προμηθευτής αλλά δεν παύει να  κόβεται και αυτός για την μέριμνα των παιδιών του ιδρύματος.
Τρίτος στον υπερυψωμένο διάδρομο της πασαρέλας εμφανίστηκε και ένα καινούργιο πρόσωπο ..  ο κ. Τσέβης.
Τον είχαμε χάσει τελείως μετά εκείνο το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης,  από τον γραμματέα κ. Ηλία Βάκα.  Είχε και αυτός κάποια σχέση με το ίδρυμα; Βεβαίως.
Ο κ. Τσέβης όταν ήταν πρόεδρος της  Δ.Κ. Πωγωνιανής,  ξήλωσε άρον άρον-άρον το μηχανοστάσιο του Ιδρύματος για να το κάνει λέει αίθουσα Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων, {παρακλάδι της Αναπτυξιακής}, που είχε δεν είχε 4-5 παιδιά.
Εκεί απορροφήθηκαν 752.000 ευρώ. Απορροφήθηκαν κανονικά 752.000 ευρώ. Ενώ η κοινότητα Πωγωνιανής είχε οικονομική υπηρεσία, ο κ. Τσέβης τα λογιστικά βιβλία της αναπτυξιακής τα κρατούσε στα Γιάννενα σ έναν  ιδιώτη Λογιστή  {Δεν ξέρουμε, αν τελείωσε ο οικονομικός έλεγχος που είχε διατάξει-ύστερα από αίτησή μου- ο πρώην εισαγγελέας Δημόσιας διοίκησης κ. Ρακιτζής}. Είναι ο τρίτος άνθρωπος που εξέφρασε την έντονη αγωνία του για τη τύχη των παιδιών του ιδρύματος. {Είναι λέει και κάτι άλλοι στα αποδυτήρια, αλλά αυτούς υποψιάζομαι ότι  απλώς τους χρησιμοποιούν}
  Ας περάσουμε επί τέλους στο δια ταύτα: Αν η σημερινή ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, και η διοίκηση των Ιωαννίνων,  αποφασίσει και πρέπει να αποφασίσει το γρηγορότερο,  αποφασίσει να πάρει τα υπάρχοντα 22 παιδιά –τα 20 είναι Αλβανόπουλα-να τα πάρει από την Πωγωνιανή και να τα πάει στις Φιλιάτες και στην θέση τους φέρει αμέσως 50-60 προσφυγόπουλα τότε αυτή η λύση θα είναι η καλύτερη όχι μόνο για τα 22 παιδιά, όχι μόνο για τα 50-60 προσφυγόπουλα που θα τα αντικαταστήσουν, αλλά θα είναι καλό και για την ίδια την Πωγωνιανη. Η τοπική κοινωνία  θα τους υποδεχτεί  με απέραντη αγάπη. Τότε θα δούμε πως θα αντιδράσουν  οι παραπάνω κύριοι!
 -Αν εναντιωθούν και κλείσουν τους δρόμους όπως κάνανε σε άλλες περιπτώσεις, τότε πέφτουν οι μάσκες, γιατί δεν μπορείς να επικαλείσαι και να επιδεικνύεις φαρισαϊκά, με κάτι παλιομοδίτικα κόλπα,  τα φιλάνθρωπα αισθήματά σου σαν αυτά του κ. Κουκουλάρη: {Κανείς δεν θα πατήσει πάνω στην τύχη κάθε μετανάστη, προσφυγόπουλου} και ταυτόχρονα  να κλείνεις τους δρόμους για να μην περάσουν ακριβώς αυτά τα προσφυγόπουλα.
Αν πάλι συμφωνήσουν δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν. 
Δύσκολοι καιροί για τέτοια παιχνίδια.
Υ.Γ. Λένε μερικοί ότι οι αντίδραση των αντιδραστικών του Πωγωνίου, γίνεται γιατί θέλουν να το παίξουν αντιστασιακοί σε όποια επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται, αλλά το βλέπω λίγο χλωμό, γιατί  οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν και καμία παράδοση σε αντιστασιακούς αγώνες. 
Τότε γιατί τόση φασαρία θα ρωτήσει κανείς, μόνο για την πασαρέλα; Όχι βέβαια. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!

Τσούνης [Βοστινιώτης] Παναγιώτης
12-10-2016