Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Επιστολή της Ηπειρωτικής Συσπείρωσης για τις εκλογές στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία. (... και όσα ακολούθησαν στη συγκρότηση του προεδρείου)


Αγαπητοί συμπατριώτες
Η συγκρότηση σε σώμα του νεοεκλεγμένου Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. και η εκλογή Προεδρείου ήταν μια διαδικασία που ξεπέρασε και τους πιο ευφάνταστους σεναριογράφους πολιτικών φαρσοκωμωδιών. Κι ήρθε σαν θλιβερή κορύφωση καταστάσεων που ταλανίζουν και απαξιώνουν χρόνια την κορυφαία οργάνωση της Ηπειρώτικης Αποδημίας. Μια πλειοψηφούσα παράταξη, άλλοτε με τον τίτλο ΠΕΑΚ και τώρα ως «Ενότητα για την Ήπειρο, που σε τρεις διαδοχικές θητείες ταλαιπωρεί τη λειτουργία της ΠΣΕ για χάρη του παραγοντισμού και της θεσιθηρίας, μεταστρέφοντας το διαχρονικό προσκλητήριο της Πανηπειρωτικής, το κάλεσμα της ανιδιοτελούς προσφοράς στην υπηρεσία αξίων, σε ένα ιδιοτελές κυνήγι αξιωμάτων. Κάποιοι αναζητούν αξία στα αξιώματα, αφού στην προσφορά μόνιμα υπολείπονται.
Ανάλογα φαινόμενα ζήσαμε και στις δύο προηγούμενες θητείες, με τις εναλλαγές προεδρίας στο ήμισυ κάθε θητείας, με την πλειοψηφούσα παράταξη είτε αλληλοσπαρασσόμενη, είτε πρακτικά απούσα και περί άλλων τυρβάζουσα. Και στις δύο περιπτώσεις, η «Ηπειρωτική Συσπείρωση» στάθηκε αντάξια της διαχρονικής της προσφοράς και της αφοσίωσής της στη δημοκρατική λειτουργία, αρνούμενη να μπει σε διαδικασίες υπονόμευσης, αποστρεφόμενη κελεύσματα από μειοψηφούντες της πλειοψηφούσας παράταξης, να υποκλέψει την προεδρία, την ώρα που κάτι τέτοιο, με τις διαφοροποιήσεις και τις ανεξαρτητοποιήσεις της πλειοψηφίας, ήταν αριθμητικά διασφαλισμένο.



Όσα ζήσαμε τότε, το 2011 και το 2015, υπολείπονται κατά πολύ από όσα αναδείχτηκαν στην τωρινή συγκρότηση του Δ.Σ., μέσα από διαδικασίες πρωτοφανούς κατάπτωσης των συλλογικών μας διαδικασιών. Αυτή τη φορά, η μόνο κατ ́ ευφημισμό, «...Ενότητα για την Ήπειρο» άρχισε να φυλλορροεί από την πρώτη συνεδρίαση, με δύο εκλεγμένους της να ανεξαρτητοποιούνται από την πρώτη στιγμή, συγκροτώντας νέα παράταξη και δύο άλλους να υποβάλουν αμέσως μετά τις παραιτήσεις τους. 
Εξαρχής, εκπρόσωπος της νεότευκτης παράταξης με τον τίτλο «Ανεξάρτητη Κίνηση Ηπειρωτών» πρότεινε ως πρόεδρο του ΔΣ της ΠΣΕ, τον επικεφαλής της «Η.Σ.» χαρακτηρίζοντας τον προτεινόμενο από την πλειοψηφία κ. Δόση παντελώς ακατάλληλο για την Προεδρία της Π.Σ.Ε.. Ανάλογη πρόταση κατέθεσε και η ανεξάρτητη σύμβουλος, επικαλούμενη την καλή συνεργασία και το έργο της πολύμηνης περιόδου που κλήθηκε να προεδρεύσει. Αντίθετα, η μειοψηφούσα «Ηπειρωτική Συσπείρωση», διαχρονικά πλειοψηφούσα στο έργο της Π.Σ.Ε., κράτησε το πηδάλιο της λειτουργίας ως προεδρεύουσα δύναμη για πολλούς μήνες που, αν ανατρέξουμε στον απολογισμό, θα δούμε ότι είναι και οι πλέον καρποφόροι στη λειτουργία της Πανηπειρωτικής όλα αυτά τα χρόνια.

Παρά τη σαφέστατη διαφοροποίηση των συσχετισμών που καθιστούσε δυνατή την εκλογή του επικεφαλής της ως προέδρου του ΔΣ της Π.Σ.Ε., η «Η.Σ.» για μια ακόμη φορά στάθηκε αταλάντευτα συνεπής στο συλλογικό κεκτημένο της δημοκρατικής λειτουργίας που επιτάσσει η πρώτη επιλογή να ανήκει στην πλειοψηφούσα παράταξη.
Η «Ηπειρωτική Συσπείρωση», όπως και στις δύο προηγούμενες θητείες, απέδειξε ότι πάνω από τις θέσεις και τα αξιώματα βάζει τη δημοκρατία και την ενιαία συλλογική δράση, καταθέτοντας πρόταση βασισμένη στις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και αναλογικότητας που αποτέλεσαν το αναγκαίο πλαίσιο της κοινής δράσης, των ομόφωνων αποφάσεων και της συμπατριωτικής συμπόρευσης, για το κάλο της Πανηπειρωτικής και της Ηπειρώτικης Αποδημίας.
Η πρόταση της «Η.Σ.» συνάντησε την αλαζονική αντιμετώπιση από μέρους της, για χάρη της κατάλειψης αξιωμάτων, επανασυγκολλημένης πλειοψηφίας που προχώρησε στην καταρράκωση των συλλογικών κεκτημένων της ομόνοης, δημοκρατικής λειτουργίας. Αυτό που δεν αντιλήφτηκαν οι σήμερα πλειοψηφούντες είναι πως στο πεδίο της αλαζονείας και της θεσιθηρίας, του παραγοντισμού και της ιδιοτέλειας, θα τους αφήσουμε απελπιστικά μόνους τους, όσοι και να είναι.
Ας καταλάβουν τις καρέκλες των αξιωμάτων όσοι τον περισσότερο καιρό στην Πανηπειρωτική έχουν μάθει να κάθονται, ιδρώνοντας οι περισσότεροι, όχι όλοι ανάμεσά τους μονάχα για μάχες θώκων. Έτσι εκλαμβάνουν την ευθύνη τους απέναντι στο ιστορικό φορτίο και τη συλλογική παρακαταθήκη της Πανηπειρωτικής που, στην πορεία της προς τα 80 χρόνια της, με τα τωρινά τεκταινόμενα, γυρίζει χρόνια πίσω.
Η «Ηπειρωτική Συσπείρωση», σε τέτοιες δυσώδεις καταστάσεις που απαξιώνουν συνολικά τη συλλογική μας λειτουργία, δεν έχει καμιά θέση. Για αυτό αποποιήθηκε κάθε συμμετοχής στο Προεδρείο. Για αυτό αταλάντευτα επιβεβαίωσε την ομόφωνη απόφασή της να αφιερωθεί στον αγώνα των Αδελφοτήτων, των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών, δίνοντας τη μάχη για μια Πανηπειρωτική μαζική, νεανική, μαχητική, αλληλέγγυα, ικανή να ανταποκριθεί στις επιταγές των καιρών, δίπλα σε κάθε ξενιτεμένο Ηπειρώτη που δίνει τη δική του μάχη επιβίωσης σε συνθήκες κλιμακούμενης κρίσης.
Η «Ηπειρωτική Συσπείρωση», όπως με συνέπεια πορεύτηκε και αφειδώλευτα προσέφερε τόσα χρόνια, έτσι θα σταθεί και τώρα, ακόμη πιο αποφασιστικά, δίχως εκπτώσεις και βαρίδια για χάρη συμψηφισμών, πρωτοστατώντας στην προσφορά έργου στον αγώνα για μια καλύτερη Πανηπειρωτική, μια Πανηπειρωτική των Αδελφοτήτων, των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών, μια Πανηπειρωτική της συλλογικότητας και της δημοκρατίας.
Αυτό που δεν αντιλήφθηκε η ευκαιριακή πλειοψηφία. Είναι ότι αντασφάλισε το δημόσιο λόγο για όσα τόσα χρόνια αποσιωπήθηκαν για χάρη της ενότητας δράσης, ότι ήρθε πια ο καιρός να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους, να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Να γυρίσει η Πανηπειρωτική επιτέλους σελίδα, αποκόπτοντας οριστικά τον ομφάλιο λώρο με τις παθογένειες του παραγοντισμού, της θεσιθηρίας και της ιδιοτέλειας.
Σε αυτή τη νέα σελίδα καταχωρούμε την πρώτη μας, συλλογική έγγραφη, προσκαλώντας όλους τους συμπατριώτες στη μεγάλη της ολομέλεια, για τον απολογισμό δράσης, τη συγκρότηση λειτουργίας και το πρόγραμμα δράσης της «Ηπειρωτικής Συσπείρωσης», την ΤΡΙΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, στις 7 μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών.

Αθηνά 15/4/2016

Οι εκλεγμένοι στο ΔΣ της ΠΣΕ από την ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στην Πανηπειρωτική Συνοσμπονδία Ελλάδας