Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Εκτός τόπου και χρόνου η αυριανή εκδήλωση της Π.Σ.Ε. για τις Ε.Ο.Ζ.!

Άκαιρο…

Και ενώ η παντελής ερήμωση της Ηπειρώτικης συνοριογραμμής είναι το μείζον θέμα των τελευταίων ημερών, εντελώς άκαιρη και δίχως κάποιο νόημα είναι η αυριανή (10 π.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Πωγωνίου στο Καλπάκι) εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ), για τις οποίες η Ε.Ε. έχει ανάψει «κόκκινο», με αποτέλεσμα να έχουν ουσιαστικά μπει στον… πάγο και όσα λέγονταν ότι μια ΕΟΖ θα γίνει και στο Πωγώνι.
Η ΠΣΕ, αντί να πάρει σαφή θέση για την ερήμωση του Πωγωνίου και να παλέψει με όλες τις δυνάμεις της για την ενίσχυση της φύλαξης στην περιοχή, επιδίδεται σε έναν αγώνα ενάντια σε κάτι που τελικά δεν θα γίνει.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά φέρνει και ως ομιλητές δυο ανθρώπους (τον πρώην υπουργό και καθηγητή Πανεπιστημίου Νίκο Χριστοδουλάκη και τον επιστημονικό συνεργάτη της ΓΣΕΕ στα εργασιακά και ασφαλιστικά Γιώργο Ρωμανιά) που και γενικά θα μιλήσουν για το ανύπαρκτο θέμα και δεν θα προσφέρουν κάτι το καινούριο στην περιοχή. Γιατί, πολύ απλά, τα προβλήματα του Πωγωνίου και γενικότερα της συνοριογραμμής με την Αλβανία δεν έγκεινται στην ΕΟΖ, αλλά στο πώς θα επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους. Και προς αυτό, θα βοηθήσει μόνο η δημιουργία του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κακαβιά, που προβλέπεται να λειτουργήσει μετά το καλοκαίρι, για το οποίο όμως και πάλι η ΠΣΕ εκφράζει αντιδράσεις!
Μάλιστα, χαρακτηρίζει τα κέντρα ως στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών (!), «για να καλύψουν οι φιλοξενούμενοι μετανάστες τις ανάγκες των επιχειρήσεων που θα δημιουργηθούν στις Ε.Ο.Ζ.» (σ.σ. που δεν θα γίνουν!).
Αλλαγή ρότας…
Μπροστά, λοιπόν, στις αυξημένες ανάγκες της Ηπείρου και στα προβλήματά της, η Πανηπειρωτική θα πρέπει να αλλάξει … ρότα, εάν βέβαια θέλει να βοηθήσει την περιοχή.
Η σημερινή τακτική της (να συμπορεύεται με αριστερές αντιλήψεις, που λένε «όχι σε όλα») δεν ωφελεί.
«Τώρα, μάλιστα, φέρνει και δυο ομιλητές εγνωσμένης αξίας, για να αποδείξει τι ακριβώς;
Ξεχνά μήπως, ότι αν και εκφράζει αριστερές ιδέες και αντιλήψεις, ο πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης είναι σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς και μάλιστα καλοπληρωμένο στέλεχός της;
Πώς κάνει, λοιπόν, αριστερή πολιτική με δεξιά … όπλα;» διερωτήθηκε χθες συμπολίτης.
***
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, είναι προφανές, ότι η Ήπειρος δεν έχει ανάγκη από «σωτήρες», αλλά από άμεσες και καίριες λύσεις, που θα βάλουν τέλος στο πρόβλημα της εγκληματικότητας ή της ανεργίας, που μαστίζει την περιοχή.
Είναι κοινή παραδοχή, πως και η δημιουργία του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών θα βοηθήσει στην μείωση της εγκληματικότητας, αλλά και η όποια προσέλκυση επενδύσεων ή η ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων, θα κρατήσει ανοιχτές ή και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Για όλα αυτά, οι κάτοικοι της Ηπειρώτικης υπαίθρου απαιτούν να αποφασίσουν οι ίδιοι.
Και έχουν δίκιο…