Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

«Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι»: Δελτίο τύπου για τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας του Δήμου Πωγωνίου από τον δήμαρχο Κώστα Καψάλη

 Δολιανά, 24/05/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Συνεδρίαση της 23 Μαΐου η Παράταξή μας κατέθεσε στον Πρόεδρο του Δ.Σ. την παρακάτω Ανακοίνωση προς ενημέρωση όλων των μελών, αλλά και των πολιτών, καθώς πολλά ουσιαστικά ζητήματα που έχουν σχέση με την οργάνωση και την λειτουργία του Δήμου αποκρύβονται από τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή. Ο Πρόεδρος χωρίς να την διαβάσει, ως οφείλει εκ της θέσεώς του, επιφυλάχτηκε να απαντήσει εγγράφως, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Δ.Σ. κ. Βιρβίλη Σταύρο
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κύριε Πρόεδρε,
Θέτουμε υπόψη σας το παρόν και αιτούμαστε τη γνωστοποίησή του προς το Σώμα προ ημερησίας Διάταξης της συνεδρίασης της 23/5/2013, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου στο Άρθρο 4.
Σε συνέχεια ακύρωσης μιας σειράς Αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σημειώνουμε τα εξής :
1.Έχει παρατηρηθεί ελλιπής διατύπωση, κακή ή και ανύπαρκτη αιτιολογία αποφάσεων, σε βαθμό ώστε οι ελλείψεις αυτές να κρίνονται ουσιώδεις και να επισύρουν ακύρωση της απόφασης, όπως π.χ. για την Απόφαση 79/2012 που αφορούσε την παραχώρηση χρήσης του κτιρίου του ιατρείου στην Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου στον Γεώργιο Σιδερά-Χαντάντ του Ηλία ή και την Απόφαση 367/2012 περί παραχώρησης χρήσης του κτιρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Μερόπης-Παλαιοπύργου.
2.Έχει παρατηρηθεί σε περιπτώσεις ελέγχου απόφασης από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας, να ζητάται η έγγραφη κατάθεση απόψεων του Δήμου επί προσφυγών και ο Δήμος να μην ανταποκρίνεται, στην εκ του Νόμου υποχρέωση (άρθρο 226 παρ 2 Ν. 3852/2010), ούτε και να στέλνει τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης η κάθε χρήσιμο έγγραφο, παρακωλύοντας τοιουτοτρόπως τη διαδικασία ελέγχου, όπως ρητά αναφέρεται στην ακύρωση της Απόφασης 367/2012.
3.Έχουν τεθεί προς λήψη απόφασης θέματα τα οποία εκκρεμούν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης ή για τα οποία έχουν εκδοθεί αποφάσεις από τα ανώτατα δικαστήρια και για τα οποία στο Δημοτικό Συμβούλιο παίρνονται αποφάσεις αντίθετες προς τις δικαστικές όπως στην περίπτωση που αφορά την χορήγηση βεβαίωσης βατότητας δασικού δρόμου Κεφαλοκάναλο-Χάνια Τ.Κ. Σιταριάς.
4.Έχει παρατηρηθεί η ακύρωση απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για λόγους παράβασης Νόμου καθόσον το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αναρμόδιο και ατυχώς επιχείρησε να υποκαταστήσει τις καθ’ ύλην αρμοδιότητες των Υπηρεσιών της Περιφέρειας όπως στην προκειμένη περίπτωση της Ακύρωσης της 259/2012 απόφασης όπου ο Δήμος θέλησε να ασκήσει αρμοδιότητες που ανήκουν στη Δ/νση Υδάτων Ηπείρου και το Δασαρχείο.
5.Έχει παρατηρηθεί η ακύρωση απόφασης που προέβλεπε αναδρομικό πρόστιμο η και άλλα σημεία τα οποία δεν στέκουν έναντι του Νόμου όπως στην περίπτωση ακύρωσης της Απόφασης 76/2013 για παράνομη βόσκηση στο Γεροπλάτανο.
6.Έχει παρατηρηθεί ακύρωση της Απόφασης 70/2013 που αφορά τη σύναψη δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών Καθαριότητας για παράβαση Νόμου και μάλιστα για έλλειψη τεκμηρίωσης αδυναμίας του Δήμου να εκτελέσει από μόνος του το έργο. Να θυμίσουμε ότι αυτό ήταν μόνιμο ζητούμενο της παράταξής μας και αποτυπώνεται στα πρακτικά πολλών συνεδριάσεων και στην συγκεκριμένη της 27ης Μαρτίου κατά την οποία ο Δήμαρχος μας λοιδόρησε ξεδιάντροπα.
7.Παρατηρήθηκε σε έγγραφο ακύρωσης Απόφασης (367/2012), η ρητή διαπίστωση της Περιφέρειας ότι : «Η περιουσία Ο.Τ.Α. που συνενώνονται περιέρχεται στο νέο Δήμο. Τα δικαιώματα για αποκλειστική χρήση των ακινήτων, που προϋπήρχαν υπέρ των κατοίκων κάθε Δήμου ή Κοινότητας, διατηρούνται».
Αυτό όμως δεν το σέβεται ο Δήμαρχος όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Διαμερίσματος Λώλη στην Αθήνα το οποίο έχει διαθέσει αλλού και αυθαίρετα έχει παύσει σε αυτό τα δικαιώματα των Δολιανιτών.
Θα θυμάστε βέβαια ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση ό Δήμαρχος περηφανεύτηκε ενώπιον του Σώματος ότι δεν έχει ακυρωθεί καμιά απόφαση. Ακόμη και τώρα, αποκρύπτοντας την ακύρωση απόφασης και την αδυναμία διενέργειας του σχετικού Διαγωνισμού και λειτουργώντας με θράσος επικαλούμενος άλλους κατασκευασμένους λόγους, ο Δήμαρχος προέβη μέσω της Οικονομικής Επιτροπής σε απευθείας ανάθεση αποκομιδής απορριμμάτων για 2 μήνες.
Τα ψέματα όμως έχουν κοντά ποδάρια και μικρή ημερομηνία λήξης.
Κάνουμε έκκληση προς τον Πρόεδρο, να διαφυλάξει και να ανορθώσει το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς αυτό έχει γελοιοποιηθεί σε όλο το Νομό Ιωαννίνων.
Τέλος καλούμε τον Πρόεδρο να προστατέψει το σώμα από τις φιλοδοξίες του κ. Καψάλη που σε πολλές περιπτώσεις νομίζει ότι αυτός είναι το κράτος και δε διστάζει να επιδιώκει να υποκαταστήσει τις Υπηρεσίες και την Πολιτεία».

Ο επικεφαλής της Παράταξης και
Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης
Γιάννης Ντόντης