Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΓΩΝΙ: Θέσεις για το θέμα «Εγκληματικότητα και λαθρομετανάστευση ως προβλήματα της περιοχής Πωγωνίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20 Απριλίου 2012

Δολιανά,
20-04-2012
ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ:
"ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 20-04-2012"


Η Παράταξή μας έχει την σταθερή άποψη ότι για όλα τα σημαντικά και μεγάλα θέματα που απασχολούν τον Δήμο και την περιοχή μας, όπως η ασφάλεια των κατοίκων, η εγκληματικότητα, η κατάργηση των δημόσιων υπηρεσιών, η υποβάθμιση της περιοχής, η ίδρυση ΕΟΖ, κ.ά., θα πρέπει η ίδια η Δημοτική Αρχή να τα ανοίξει και να προκαλέσει δημόσια συζήτηση και διαβούλευση, τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο και σε επίπεδο κοινωνίας.
Το Πωγώνι αφέθηκε στην τύχη του, πρώτα απ’ όλα από την Πολιτεία, με την συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών, την μη στήριξη των δομών όπως το Κέντρο Υγείας, το ΕΚΑΒ Δολιανών, την μη στήριξη των ορεινών Δήμων, την εγκατάλειψη των αναγκαίων έργων οδικών υποδομών, με αποτέλεσμα την μείωση των μόνιμων κατοίκων, των νέων, των επαγγελματιών, χωρίς τότε να τολμήσει η Δημοτική Αρχή να διαμαρτυρηθεί σθεναρά, να πείσει, να διεκδικήσει, να συσπειρώσει τους δημότες και τους κατοίκους σε μία σειρά κοινών προσπαθειών για την αποτροπή τέτοιων καταστάσεων.
Αυτή η περίοδος ήταν μία αποτυχημένη περίοδος όσον αφορά την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας για το συμφέρον της περιοχής μας.
Σ’ αυτόν τον τομέα, πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν έχουμε κάνει κανένα βήμα εμπρός, με εξαίρεση στο θέμα της ΑΤΕ. Εμείς έχουμε προτείνει πολλές φορές τον τρόπο ανάδειξης και επίλυσης τέτοιων ζητημάτων. Χωρίς ποτέ να εισακουστούμε!
ΑΣ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΛΑΘΗ!
Ως Παράταξη πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων απαιτεί:
πρώτον, την πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση του Δήμου, των κατοίκων και των φορέων της περιοχής μας, και δεύτερον, την στήριξη και συνεργασία όλων στην υλοποίηση των δράσεων, των πρωτοβουλιών και των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η σημερινή έκτακτη Συνεδρίαση του Δ.Σ. θέλουμε να πιστεύουμε ότι κινείται σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Διότι η σωστή ανάδειξη των προβλημάτων, η συμμετοχή και η συσπείρωση των δημοτών μέσα στο πνεύμα συγκεκριμένης κάθε φορά στόχευσης θα βοηθήσει επιπλέον στο να αλλάξει η σημερινή κυρίαρχη αντίληψη ότι τίποτε δεν γίνεται, ότι δεν μπορούμε, ότι δεν υπάρχουν λύσεις.
Όσον αφορά το θέμα της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης στην περιοχή μας, συμφωνούμε απόλυτα ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα εγκληματικότητας, βίας και κλοπών, που συνεχώς αυξάνονται, και έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Τα κρούσματα είναι πλέον συνεχή. Παράλληλα αυξάνεται πρωτίστως ο φόβος, η ανασφάλεια των κατοίκων, η διατάραξη της κοινωνικής ηρεμίας και επιτείνεται η άποψη της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας εκ μέρους της Πολιτείας. Τα στοιχεία αυτά είναι ο χειρότερος εχθρός της συνοχής, της ανάπτυξης, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας μας.
Χρειάζεται επειγόντως να γίνει κάτι!
Να ληφθούν μέτρα και να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα λύσουν άμεσα και μόνιμα το πρόβλημα. Δράσεις χωρίς βεβαίως την χρησιμοποίηση εξυπακούεται οποιασδήποτε βίας για την επίλυση των προβλημάτων.
Με Διαπιστώσεις, με Ψηφίσματα εντυπώσεων και με Αναφορές χωρίς σχέδιο, δεν πετυχαίνουμε ποτέ τίποτε. Χρειάζεται βούληση, πίστη και τόλμη.
Η κατάσταση επιβάλλει την χάραξη ενός Σχεδίου αντίδρασης από τον Δήμο, για την επίλυση του προβλήματος, με την Συνεργασία των Φορέων της Πολιτείας και τον συνεχή έλεγχο.
Να διαμορφώσουμε εμείς ένα Σχέδιο Απόφασης του Δ.Σ., με το τι θέλουμε, τι απαιτούμε, ποιές δράσεις και πολιτικές είναι προς το συμφέρον της περιοχής μας, να επινοήσουμε ενέργειες, μέτρα και πρωτοβουλίες σωστά οργανωμένες που εξυπηρετούν τον στόχο μας. Ένα Σχέδιο με τα απαραίτητα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα, με αυξανόμενη κάθε φορά ένταση, ώστε έτσι να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας, να πείσουμε καλύτερα και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.
Να ληφθούν άμεσα μέτρα, όπως:
-Ενημέρωσης των φορέων της Πολιτείας Γραφείο Πρωθυπουργού, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, Υπουργεία, Βουλευτές, Φορείς του Πωγωνίου.
-Στενότερης συνεργασίας των Υπηρεσιών προστασίας του πολίτη και των Υπηρεσιών ελέγχου λαθρομετανάστευσης με τον Δήμο.
-Ενίσχυσης της μόνιμης παρουσίας των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και της Αστυνομίας στην περιοχή.
-Ενίσχυσης του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της χώρας και σε επιλεγμένα σημεία της περιοχής μας.
-Ενημέρωσης των κατοίκων και Φορέων του Πωγωνίου για την συνεργασία και συμπόρευση στους στόχους και στις δράσεις.
-Κλείσιμο του Δήμου και όλων των υπηρεσιών του, συγκεκριμένη εργάσιμη ημέρα και ανάδειξης του προβλήματος στα τοπικά και πανελλήνιας εμβέλειας Μ.Μ.Ε.
-Επανάληψη σε τακτά διαστήματα των μέτρων πίεσης και διεκδίκησης στα πλαίσια των Αποφάσεων του Δ.Σ. για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Ο Επικεφαλής της Παράταξης και Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης: Ντόντης Γιάννης
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αλεξίου Γιώργος, Καραγιώργος Γιάννης, Μεντής Χαράλαμπος, Κολιάκης Δημήτρης, Σώτος Γιάννης, Τόπουλος Βασίλης.