Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δήλωση μετά τη συνάντηση με τον Κώστα Σκανδαλίδη

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης εξέφρασε  την διαφωνία του για την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να συνεχιστούν μόνο τα 76 από τα 111 έργα που είχαν ενταχθεί στον πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», που ουσιαστικά οδηγεί στην απένταξη των υπολοίπων, μεταξύ των οποίων και έργα που είναι απαραίτητα για την αγροτική ανάπτυξη της Ηπείρου.
Ακόμη υπήρξαν και επιμέρους διαφωνίες υπήρξαν και σε άλλα ζητήματα, όπως διαχείριση βοσκοτόπων κ.α..
Όλα τα παραπάνω οδήγησαν τον κ. Καχριμάνη στην αποχώρηση από τη συνάντηση.


Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ανέφερε:
«Περιμέναμε στη σημερινή συνάντηση να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την αγροτική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί για το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων.
Δυστυχώς διαψευστήκαμε.
Ζητήματα που επί χρόνια αντιμετωπιζόταν από τις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, παρουσιάζονται σήμερα ως παραχώρηση στις Περιφέρειες.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ουσιαστικά ναρκοθετεί τον «Καλλικράτη» διατηρώντας ξεχωριστές διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, την ώρα που υποτίθεται γίνεται αγώνας για την αποκέντρωση και την ανάθεση στις Περιφέρειες του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και σε μια περίοδο που στην πατρίδα μας απαιτείται σύμπτυξη υπηρεσιών και αξιοποίηση όλου του έμψυχου δυναμικού στην παραγωγική διαδικασία.
Η εμμονή σε τέτοια λογική θα προκαλέσει σύγχυση, αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατία και ταλαιπωρία των αγροτών.
Μιλάμε για καλάθι αγροτικών προϊόντων και την ίδια ώρα το Υπουργείο μας ενημερώνει ότι έργα που έχουν ενταχθεί στο ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ για τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ελλείψει επαρκών κονδυλίων, παραπέμποντας σε επόμενη προγραμματική περίοδο.
Η διάθεση εκτάσεων σε ακτήμονες και αγρότες δεν περιλαμβάνει κατηγορίες που παράγουν ποιοτικά προϊόντα, όπως οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αντιληφθεί το Υπουργείο.
Θέλω να πιστεύω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έστω και αργά θα αντιληφθεί ότι πρέπει να λάβει πρακτικές και ουσιαστικές αποφάσεις».