Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή επιδομάτων

Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια θα καθιερωθούν για την καταβολή των επιδομάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς. Αλλαγές θα υπάρξουν και στο επίδομα ανεργίας, όπου θα γίνουν αυστηρότερες οι χρονικές προϋποθέσεις καταβολής του.



Η καταγραφή όλων των επιδομάτων και των δικαιούχων ολοκληρώνεται μέσα στον μήνα και στη συνέχεια θα τεθούν σε εφαρμογή τα νέα κριτήρια.
Η αρχή γίνεται ήδη από το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), όπου στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) γίνονται αυστηρότερα τα εισοδηματικά κριτήρια.
Σε επόμενη φάση θα γίνουν αυστηρότερα τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή των επιδομάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. τα πολυτεκνικά του ΟΓΑ) αλλά και από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (στεγαστικά δάνεια, επιδοτήσεις ενοικίου) και την Εργατική Εστία (κοινωνικός τουρισμός).

Μάλιστα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη λαμβάνεται μόνο υπόψη το εισόδημα, αλλά συνυπολογίζονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων.

Οσον αφορά στο επίδομα ανεργίας εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για την καταβολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να λαμβάνεται υπόψη:

•H διάρκεια της απασχόλησης πριν από την καταβολή του επιδόματος (δηλαδή αν πρόκειται για εποχική απασχόληση ή για σταθερή εργασία).
•Το κατά πόσο είναι η πρώτη φορά που ο εργαζόμενος ζητά το επίδομα ή έχει επιδοτηθεί ξανά στο παρελθόν.


Οι αλλαγές αυτές στον τρόπο χορήγησης του επιδόματος ανεργίας θα επηρεάσουν κατά κύριο λόγο τους εποχικά εργαζόμενους.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου τα μέτρα για την αλλαγή της επιδοματικής πολιτικής θα αποφέρουν έσοδα της τάξης των 345 εκατομμυρίων ευρώ.


ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr