Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

ΤΡΟΪΚΑ: Θα πάρουμε την 5η δόση εάν κάνουμε απολύσεις

Βάζει και τοποτηρητές η τρόικα στην Αθήνα!



Το πράσινο φως για να λάβει η Ελλάδα την 5η δόση του δανείου στις αρχές Ιουλίου έδωσε η τρόικα δημοσιοποιώντας την έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας στην οποία -για πρώτη φορά- επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομία θα έχει σταθεροποιηθεί στο τέλος του 2011.


Από τις πρώτες παραγράφους την ανακοίνωση γίνεται ορατή η πρόθεση της κυβέρνησης για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, μέτρο που φαίνεται ότι αποτελεί και προϋπόθεση για στην συνεχή χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα.


Η στρατηγική που αποδέχθηκε η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει «την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής».

Όσον αφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, θα συσταθεί «ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση» Τονίζεται δε ότι η κυβέρνηση θα αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί βάσει ενδιάμεσων στόχων, τριμηνιαίων και ετησίων».