Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΤΡΟΪΚΑ: Έρχονται μέτρα «σοκ»


Ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο είναι ασφυκτικά, η πρώτη «καταρχήν συμφωνία» των «27» της Συνόδου της περασμένης Παρασκευής φέρνει την ελληνική κυβέρνηση μπροστά σε «διλήμματα» όπως η μείωση τους μισθούς, τις συντάξεις, και ίσως νέο κύμα σκληρών μέτρων.

Τα θέματα που «καίνε» είναι οι μισθοί, οι προσλήψεις και η αύξηση των ορίων ηλικίας για τους συνταξιούχους
Όλες οι πληροφορίες πάντως συγκλίνουν στο ότι οι μισθοί και οι συντάξεις εξακολουθούν να κινούνται σε ένα ευάλωτο τοπίο. Και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Η εφαρμογή Ενιαίου Μισθολογίου στον δημόσιο τομέα αφορά στην εξισορρόπηση μισθών και στη λογική «ίδια ειδικότητα, ίδια κατηγορία, ίδιος μισθός».
Σε ότι αφορά στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα η τρόικα ζητά τον περαιτέρω περιορισμό, και δεν αποκλείεται σε συνδυασμό με νέο μισθολόγιο η αναλογία να φτάσει το 7 προς 1, δηλαδή 7 φεύγουν, 1 προσλαμβάνεται.
Στον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται τα πράγματα είναι περισσότερο ευάλωτα από το Δημόσιο και οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έχει τεθεί το ζήτημα ακόμη και κατάργησης του κατώτατου μισθού διά των ατομικών συμβάσεων.Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ζητήσουν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα και τον περιορισμό των εργαζομένων στο κράτος τουλάχιστον κατά 10%-15%.
Η κα Μέρκελ προτείνει στο σύνολο των χωρών, τα 67 έτη για τη σύνταξη. Εάν και εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο θα αφορά κατά πληροφορίες πάντα, τους νεοεισερχόμενους, από το 2000 και μετά.
Το σίγουρο είναι ότι όποιες και να είναι οι τελικές αποφάσεις της Τρόικας και της Ε.Ε. τα θύματα στην υπόθεση θα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.