Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Απροστάτευτοι από τις Αλβανικές συμμορίες οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών της Ηπείρου…


ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΜΕ… ΠΡΟΣΚΕΦΑΛΟ ΤΟ ΦΟΒΟ!

Δήμαρχος Πωγωνίου: Επιτέλους αυξήστε την αστυνόμευση στην περιοχή μας Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται ο αστυνομικός που δέχθηκε πυρά σε περιοχή της Βήσσανης, όπου σκοτώθηκε ένας εκ των εμπόρων ναρκωτικών

• Η προχθεσινή μάχη αστυνομικών και Αλβανών κακοποιών στη Βήσσανη Πωγωνίου, που κατέληξε στο θάνατο ενός εκ της σπείρας και στον τραυματισμό ενός αστυνομικού του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, επαναφέρει στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά και με δραματικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στις παραμεθόριες περιοχές Πωγωνίου, Κόνιτσας και Φιλιατών.
Μια πραγματικότητα η οποία μόνο σε ένα μικρό μέρος της αποδίδεται από τα αστυνομικά δελτία, τα οποία άλλωστε δεν μπορούν να συμπεριλάβουν την ανησυχία και το καθημερινό άγχος των κατοίκων – υπερήλικων στην πλειονότητά τους- που έχουν παραμείνει στα ακριτικά χωριά. Κι όπως λένε όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, κοιμούνται με το φόβο «προσκέφαλο» και με την αγωνία μην τους χτυπήσει κάποιος άγνωστος ημέρα ή νύχτα την πόρτα.
Παρά τις κλοπές, τις διαρρήξεις, ακόμη και τις δολοφονίες που έχουν γίνει, η Πολιτεία «κωφεύει» στις εκκλήσεις για αύξηση της φύλαξης της παραμεθόριας Ηπείρου. Συνήθως μετά από κάθε σοβαρό επεισόδιο- είτε δολοφονία, είτε απόπειρα δολοφονίας- παρουσιάζεται μια κινητικότητα, αλλά λίγο καιρό μετά και όταν… μετακινούνται «τα φώτα της δημοσιότητας», η Πολιτεία με τα όργανά της επανέρχεται στον νιρβάνα της και οι κάτοικοι στην … αγωνιώδη καθημερινότητά τους.


Στο ίδιο έργο θεατές!
Οι ακρίτες κάτοικοι ζουν το ίδιο έργο, εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια, από την περίοδο δηλαδή των «πυραμίδων» που προκάλεσαν την πλήρη διάλυση του Αλβανικού κράτους και πέρασε στα χέρια συμμοριών ο πολεμικός εξοπλισμός. Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται χωρίς οι «δεσμεύσεις» τους να υλοποιούνται. Ξεχάστηκαν και οι θερμικές κάμερες που θα τοποθετούνταν κατά μήκος των συνόρων και η ενίσχυση των ακριτικών φυλακίων, που θα έκαναν – υποτίθεται – και περιπολίες, κενές περιεχομένου και οι ανακοινώσεις για τακτικές ασκήσεις στρατιωτικών μονάδων στα σύνορα.
Και σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθούν οι απαράδεκτες αποφάσεις Πολιτικής και Φυσικής ηγεσίας να μετακινήσουν συνοριακούς αστυνομικούς είτε στις πόλεις, είτε να τους στέλνουν με απόσπαση σε άλλες περιοχές της χώρας. Στις εκκλήσεις κατοίκων και τοπικής αυτοδιοίκησης, πάντα υπάρχει μια δικαιολογία με την επίκληση στατιστικών στοιχείων, που εμφανίζουν μείωση της εγκληματικότητας! Μείωση βέβαια που δεν αντανακλά στην πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι και η οποία δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη συμπεριφορά όσων παράνομα εισέρχονται στη χώρα μας, οι οποίοι ενθαρρύνονται και από την ελλιπή φύλαξη των συνόρων.
Πιο επικίνδυνοι
Ακόμη όμως και αν τα συμβάντα με δράστες αλλοδαπούς στην παραμεθόρια περιοχή είναι λιγότερα αριθμητικά, είναι αποδεδειγμένο ότι σταδιακά έχουν γίνει πιο επικίνδυνα για τους κατοίκους και τους αστυνομικούς, καθώς κυριαρχεί η διακίνηση ναρκωτικών που σε πολλές περιπτώσεις γίνονται με συνοδεία οπλισμένων με καλάσνικοφ. Τα περιστατικά είναι συνεχή και η ανταλλαγή πυρών κάθε άλλο παρά ασυνήθιστο φαινόμενο είναι, κυρίως τη νύχτα, επιδεινώνοντας το κλίμα ανασφάλειας στους κατοίκους. Κι αυτό πια έχει επεκταθεί και στην ενδοχώρα του νομού.
Πεδία μάχης!
Την κατάσταση που βιώνει ο κόσμος, την περιέγραψε χθες ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ο οποίος ανέφερε ότι περιοχές του Δήμου μακριά από τα σύνορα, όπως , του Καλπακίου και του Παρακαλάμου, μετατρέπονται σε πεδία μάχης, με την ανταλλαγή πυροβολισμών να είναι συχνό φαινόμενο. «Ο φόβος και ο τρόμος βασιλεύει και το χειρότερο είναι ότι και να χρειαστεί κάποιος να φωνάξει για βοήθεια δεν θα υπάρχει άνθρωπος να τον ακούσει», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Μέτρα ζητά ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Το ίδιο παραστατικά περιγράφει τη σημερινή κατάσταση ο Δήμαρχος και σε επιστολή που έστειλε προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή το συμβάν στην Βήσσανη:
«Τα περισσότερα χωριά έχουν μετατραπεί σε διόδους διακίνησης ναρκωτικών με τα κυκλώματα να δρουν χωρίς φόβο καθώς γνωρίζουν την αδυναμία επαρκούς φύλαξης της περιοχής. Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων και παραμεθορίων χωριών ζουν καθημερινά με το φόβο τόσο των ληστρικών επιθέσεων όσο και των «συναντήσεων» με τις ομάδες κακοποιών και κάθε είδους λαθρεμπόρων που χρησιμοποιούν δρόμους και μονοπάτια για τις συναλλαγές τους.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, για μία ακόμη φορά, και επανερχόμαστε στο πάγιο αίτημά μας για αύξηση της αστυνόμευσης στην παραμεθόρια περιοχή. Δεν επιτρέπουμε να μετατραπεί το Πωγώνι σε «αρένα» εγκληματικών ενεργειών και ελεύθερης διέλευσης κάθε είδους ομάδων κακοποιών».
Ο λόγος στην Γεροβασίλη
Η χθεσινή έκκληση του Δημάρχου, έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες που – δυστυχώς- δεν είχαν καμία τύχη. Όπως δεν συγκίνησε κανέναν, ούτε το συλλαλητήριο που είχε γίνει πριν πέντε χρόνια για τη δολοφονία ζεύγους στα Κτίσματα Πωγωνίου, με τη συμμετοχή σ΄ αυτό μάλιστα και του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα. Χρόνο με το χρόνο η κατάσταση αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει και είναι πλέον καιρός η Πολιτεία να κάνει το ελάχιστο δυνατό και το απολύτως ηθικό και δίκαιο: Να επαναφέρει στη θέση για την οποία προσλήφθηκαν όλοι οι συνοριακοί αστυνομικοί. Επί ηγεσίας της ΕΛΑΣ του κ. Τσουβάλα, δεν κατέστη δυνατό. Σήμερα με Υπουργό Ηπειρώτισσα, έχει εκλείψει κάθε δικαιολογία και ως προς την … άγνοια της πραγματικής κατάστασης, αλλά και ως προς το πολιτικό σκέλος.
Πραγματική μάχη
Χθες η Αστυνομία έδωσε λεπτομέρειες για το συμβάν της Βήσσανης. Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών κινούνταν πεζή σε δύσβατη περιοχή, καθώς όπως φαίνεται είχαν εντοπίσει την κίνηση της σπείρας που μετέφερε ναρκωτικά.
Έγιναν όμως αντιληπτοί από τους Αλβανούς οι οποίοι τους αιφνιδίασαν πυροβολώντας τους με πολεμικό όπλο Καλάσνικοφ. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 39χρονος Αλβανός και να τραυματιστεί ένας αστυνομικός που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Στο σημείο της συμπλοκής βρέθηκαν σάκοι με 166 κιλά και δύο καλάσνικοφ. Από την Αστυνομία συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό και σύλληψη των άλλων μελών της σπείρας.
Και στη Θεσπρωτία
Εκτός από το Πωγώνι και την Κόνιτσα, η άλλη «δίοδος» εισαγωγής ναρκωτικών στην Ελλάδα, είναι η Θεσπρωτία. Το τελευταίο συμβάν αφορά τη σύλληψη δύο νεαρών αλλοδαπών ηλικίας 21 και 17 ετών, οι οποίοι εντοπίστηκαν να κινούνται με Ι.Χ. αυτοκίνητο στο Ράγιο. Προσπάθησαν να ξεφύγουν ελέγχου των αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών για να συλληφθούν λίγο αργότερα στην Ηγουμενίτσα, με τη συνδρομή κι άλλων αστυνομικών. Στην έρευνα που ακολούθησε σε κρύπτη του αυτοκινήτου βρέθηκαν 2, 980 κιλά χασίς, το οποίο σκόπευαν να το διαθέσουν στην Κέρκυρα.