Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Σημαντικές παρεμβάσεις προωθούνται για Πωγώνι και Κόνιτσα

Στην Ημερίδα με θέμα «Η Συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Δήμου Πωγωνίου» που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Δελβινάκι, το Σάββατο 19 Ιουλίου, μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες, άκουσε πολλές εισηγήσεις και συζήτησε με τους Καθηγητές του Πολυτεχνείου που διευθύνουν το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα.
Στον χαιρετισμό του ανέφερε:
«Παρακολουθώ από κοντά τις εργασίες των Ημερίδων που διοργανώνει κάθε χρόνο το Πολυτεχνείο σε διάφορες περιοχές του νομού μας. Οι προτάσεις που κατατίθενται είναι τεκμηριωμένες με επιστημονικό τρόπο και μπορούν να αποτελέσουν πολύ χρήσιμα εργαλεία για την ανάπτυξη κάθε περιοχής, εφ’ όσον αξιοποιηθούν.

Οι δυσκολίες που περνάει ο τόπος μας είναι πολλές, αλλά είναι προφανές ότι υπάρχουν πλέον ορατά σημάδια βελτίωσης της οικονομίας.
Ενδεικτικά είναι τα δύο πολύ σημαντικά έργα υποδομής που προωθούνται και αφορούν ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων και ειδικότερα το Πωγώνι:
- Ο άξονας Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά, που αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής όχι μόνο για το νομό Ιωαννίνων αλλά και για την Ελλάδα, καθώς ανήκει στο διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και μάλιστα στο βασικό του κορμό. Ο άξονας αυτός θα δώσει μεγάλη ώθηση και στην διασυνοριακή συνεργασία. 
Δεδομένου ότι ο οδικός αυτός άξονας αποτελεί συνέχεια της Ιόνιας οδού, η οποία κατασκευάζεται, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η άμεση χρηματοδότηση και κατασκευή του. Έφερα εκ νέου, πρόσφατα, το θέμα στη Βουλή (Ερώτηση υπ’ αρ. 1155/16.07.2014) και ενημέρωσα σχετικώς τους Δημάρχους Πωγωνίου και Κόνιτσας.
- Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα, του οποίου η μελέτη εκπονείται. Τον προσεχή Σεπτέμβριο οι μελετητές και το Υπουργείο Υποδομών θα ενημερώσουν τους τοπικούς Φορείς για την πορεία του έργου.
Τέλος, είναι καιρός πλέον το ΥΠΕΚΑ να εγκρίνει την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του Γράμμου-Δούσκου, που εκκρεμεί στο Υπουργείο επί πέντε χρόνια και η οποία καλύπτει την ευρύτερη περιοχή. Η μελέτη μπορεί να προσφέρει πολλά στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής».

ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr