Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Τρία λουκέτα στο Νομό Ιωαννίνων τη νέα σχολική χρονιά

Δε θα λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά, τα Γυμνάσια Μηλιωτάδων και Δερβιζιάνων, καθώς και οι λυκειακές τάξεις του Γυμνασίου Πωγωνιανής

Με τρία σχολεία λιγότερα θα ξεκινήσει η επόμενη σχολική χρονιά στο νομό Ιωαννίνων, καθώς το υπουργείο Παιδείας προχωρά τελικά στην κατάργηση τριών σχολικών μονάδων, οι οποίες παρουσίαζαν συνεχή διαρροή μαθητικού δυναμικού και ήταν ελάχιστοι οι μαθητές που είχαν απομείνει.
 Ο λόγος για το Γυμνάσιο Μηλιωτάδων στο Δήμο Ζαγορίου, το Γυμνάσιο Δερβιζιάνων στο Δήμο Δωδώνης και τις Λυκειακές Τάξεις του Γυμνασίου Πωγωνιανής, τα οποία δεν κατάφεραν να αποφύγουν το οριστικό λουκέτο, με την απειλή να υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια.
Χάρη στις προσπάθειες των δήμων και στις αντιδράσεις, τα τρία αυτά σχολεία κατάφεραν να διατηρηθούν ζωντανά, ωστόσο σε εποχές μνημονίου και με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν σημάδια ανάκαμψης του μαθητικού δυναμικού στο άμεσο μέλλον, η απόφαση για το κλείσιμό τους ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη.
Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που δεν υπήρξαν ουσιαστικά αντιδράσεις κατά τη χθεσινή ημέρα, με πολλούς από τους γονείς των μαθητών να είχαν ήδη κάνει τα σχέδιά τους για τη νέα σχολική χρονιά.
Οι μαθητές του Γυμνασίου Μηλιωτάδων θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε Γυμνάσια των Ιωαννίνων και του Μετσόβου, αυτοί του Γυμνασίου Δερβιζιάνων το πιθανότερο είναι να βρεθούν στο Γυμνάσιο Θεσπρωτικού, ενώ αυτά των λυκειακών τάξεων της Πωγωνιανής στο Καλπάκι.
Στον αντίποδα, κατά τη νέα σχολική χρονιά στην Ήπειρο ιδρύονται μόνο δύο λυκειακές τάξεις. Πρόκειται για τη δεύτερη λυκειακή στο Μουσικό Σχολείο της Άρτας και την πρώτη λυκειακή στο Μουσικό της Πρέβεζας.