Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Νέο σχέδιο με μικρότερο "κεφαλικό" φόρο

Από το μικροσκόπιο της τρόικα περνά το «λίφτινγκ» του Ευάγγελου Βενιζέλου στο σχέδιο για τον κεφαλικό φόρο και το χαράτσι στα ακίνητα, ενώ οι ελεγκτές -που βρίσκονται από σήμερα στην Αθήνα- περνούν από κόσκινο και τις βελτιώσεις που επιχειρούνται στους φόρους κατανάλωσης. Ένα σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ο κεφαλικός φόρος να ξεκινά μεν από εισόδημα 12.000 ευρώ, να επιβάλλεται με συντελεστές όμως με 1% - 3% αλλά το κλιμάκιο με φόρο 1% να φθάνει ίσως και στα 30.000 ευρώ εισόδημα αντί 20.000 ευρώ που αρχικά σχεδιαζόταν.
Από εκεί και πάνω θα ισχύσουν οι κλίμακες που είχαν αρχικά προταθεί.
Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η επιβολή ενός ακόμα φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες ίσως και 100 ευρώ ανά κεφάλι.
Πρόθεση του υπουργού Οικονομικών είναι να «παγώσει» τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να καταργηθεί τελείως το πόθεν έσχες για κύρια και δευτερεύουσα κατοικία και διατηρηθούν ψηλά τα αφορολόγητα όρια στην ακίνητη περιουσία ενώ φαίνεται να απορρίπτεται και η ιδέα για τέλος ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο το νέο πακέτο μέτρων θα ξεκαθαρίσει εάν τελικά θα παγώσει κάθε αύξηση στον ΦΠΑ και εάν θα μπουν ειδική φόροι σε καύσιμα και αναψυκτικά αλλά και το πόσο θα αυξηθεί από το φθινόπωρο το πετρέλαιο θέρμανσης.
Πάντως, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με την τρόικα για να εξετάσουν τις αλλαγές στα μέτρα.