Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Δυναμικές αντιδράσεις προανήγγειλαν φορείς της αυτοδιοίκησης, γονείς και μαθητές για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολείων


Με δυναμικές αντιδράσεις -καταλήψεις σχολείων αντιδρά η τοπική κοινωνία (φορείς της αυτοδιοίκησης γονείς και μαθητές) στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων από τη νέα σχολική χρονιά στον ακριτικό Δήμο Πωγωνίου.
Το αγωνιστικό κλίμα εκφράστηκε και κατά την χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου με την συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, των γονέων και των μαθητών.
Στην σύσκεψη να κατατέθηκαν οι αντιρρήσεις απέναντι στον σχεδιασμό και οι προτάσεις των τοπικών κοινωνιών, ώστε η Περιφέρεια Ηπείρου ως ένας φορέας να διεκδικήσει αλλαγές και τροποποιήσεις που θεωρεί σημαντικές με βάση το συμφέρον των μαθητών και του τόπου.
Μέσα από τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των μαθητών και των οικογενειών τους εκφράστηκε η αγωνία για τις αλλαγές που θα επιφέρει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας στην καθημερινότητα των παιδιών και στο μέλλον απομακρυσμένων περιοχών της Ηπείρου.

Το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι Δήμων από το σύνολο της Ηπείρου, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχαν μαθητές από το Γυμνάσιο Κεφαλοβρύσου και εκπαιδευτικοί φορείς.
Κάθετα αντίθετος με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις του Γυμνασίου Κεφαλοβρύσου με το Γυμνάσιο Δολιανών και των άλλων σχολείων του Δήμου Πωγωνίου, είναι ο αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Γιάννης Ντάλλας.
Το λόγο στην συζήτηση έλαβαν ακόμη μια μαθήτρια και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Κεφαλοβρύσου, ζητώντας να διατηρηθεί η μονάδα τόσο για την υποστήριξη των μαθητών, όσο και για την διατήρηση της ζωής στο ακριτικό αυτό χωριό.
Μέσα από τις παρεμβάσεις τους αναδείχθηκε η ανησυχία για τον τρόπο μεταφοράς των μαθητών ειδικά τους χειμερινούς μήνες, που οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ


Εδώ και λίγες μέρες η μαθητική κοινότητα του Γυμνασίου- Λυκειακών τάξεων Δελβινακίου βρίσκεται σε αναστάτωση, καθώς επίσημα πια ανακοινώθηκε η κατάργηση των Λυκειακών τάξεων του σχολείου μας.
Μετά από γενική συνέλευση των μαθητών του σχολείου μας στις 10-03 προχωρήσαμε σε αποχή και σε παράσταση διαμαρτυρίας τόσο στο γραφείο του εκπροσώπου του Δήμου Πωγωνίου στο Δελβινάκι, όσο και στο γραφείο του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ιωαννίνων.
Το βασικό επιχείρημα των αρμοδίων ήταν ότι η πρόταση είχε ήδη σταλθεί και η κατάργηση ήταν τετελεσμένο γεγονός . Απογοητευμένοι και πικραμένοι επιστρέψαμε στα μαθήματά μας με την αίσθηση ότι η πολιτεία για μια ακόμη φορά αδιαφορεί και για την ακριτική περιοχή του Πωγωνίου και για την μόρφωση της νέας γενιάς.
Τις τελευταίες, ωστόσο , μέρες οι ειλημμένες ήδη αποφάσεις φαίνεται να αναθεωρούνται και κάποια από τα υπό κατάργηση σχολεία να διατηρούνται .
Με βάση τα νέα αυτά δεδομένα προχωρούμε , με ομόφωνη απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης , σε μία ακόμη κινητοποίηση, αποχή σε πρώτο στάδιο και απαιτούμε να μην καταργηθούν οι Λυκειακές Τάξεις του σχολείου μας.
Υποστηρίζει η κυρία Υπουργός Παιδείας ότι η συγχώνευση γίνεται με παιδαγωγικά κριτήρια για το συμφέρον των μαθητών .
Αν , όμως , ήταν αλήθεια κάτι τέτοιο , η κατάργηση θα άφηνε ένα χρονικό περιθώριο , δύο τουλάχιστον ετών , στους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Α΄ Λυκείου και δεν θα τους ανακοίνωνε τον Απρίλιο ότι από τον Σεπτέμβρη να αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο.
Συχνά διακηρύττετε ότι ενδιαφέρεστε για την αποκεντρωμένη ανάπτυξη και για την αναβάθμιση της υπαίθρου .
Πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό όταν αναγκάζετε τους γονείς μας να γίνουν εσωτερικοί μετανάστες;
Θα μπορούσαμε επίσης να παρομοιάσουμε τη ζωή , με αγώνα σκυταλοδρομίας όπου η κάθε γενιά παραδίδει την σκυτάλη στην επόμενη.
Σας υποβάλλουμε , λοιπόν , την εξής ερώτηση :
Εσείς τι θα παραδώσετε σε εμάς;
Είναι γνωστό , τέλος , ότι , όπου κλείνει ένα σχολείο , ανοίγει μια φυλακή .
Αυτό οραματίζεστε για την νέα γενιά ;
Σας ευχαριστούμε!!!