Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Μερόπη Τζούφη: Τοποθέτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

Κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/88/ΕΚ, σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ». Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν θέματα οργάνωσης του ωραρίου εργασίας των γιατρών καθώς και άλλα θέματα, όπως ενδεικτικά η αλλαγή στα Συμβούλια Κρίσης για την επιλογή των ιατρών Ε.Σ.Υ. Με τις ρυθμίσεις των Συμβουλίων Κρίσης διασφαλίζεται διαφάνεια στη διαδικασία των κρίσεων και αίρονται σοβαρά προβλήματα καθυστερήσεων που δημιουργούνται λόγω του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που έχει ως αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση των κρίσεων και διορισμών για χρονικό διάστημα, που συχνά ξεπερνά το έτος ή και πολύ περισσότερο.
Η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων την Τρίτη 07/11, ανέφερε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις σχετικά με το ωράριο των γιατρών αποτελούν μία ισορροπημένη πρόταση, που λαμβάνει υπόψη την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου και την επιβολή σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προστίμου και την ανάγκη εναρμόνισης, τις πραγματικότητες και τις δυνατότητες της χώρας, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών και, κυρίως, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ασθενών. Είναι σε μια κατεύθυνση βελτίωσης του ήδη υπάρχοντος συστήματος, που παρά τις επανειλημμένες νομοθετικές μεταβολές σχετικά με το σχεδιασμό του χρόνου εργασίας  των ιατρών του Ε.Σ.Υ. που αφορούν το τακτικό ωράριο και τις εφημερίες, το χρόνο ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης, τον αντισταθμιστικό χρόνο ανάπαυσης  κ.ά., η σε ισχύ νομοθεσία δεν κατάφερε να επιλύσει το ακανθώδες αυτό ζήτημα και να αναγνωρίσει ανθρώπινο ρυθμό εργασίας στους ιατρούς του ΕΣΥ.


Για την προστασία κατά της επαγγελματικής εξουθένωσης των ιατρών προβλέπεται ότι το ανώτατο όριο εργασίας των ιατρών δεν θα ξεπερνά συνολικά τις σαράντα οκτώ (48) ώρες εβδομαδιαίας εργασίας (τακτικό ωράριο συν ώρες εφημερίας) και καθιερώνεται η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των ιατρών, ειδικευμένων και ειδικευομένων, στο πρόγραμμα των εφημεριών.

Η αναδιοργάνωση του χρόνου εργασίας και ο ανασχεδιασμός του προγράμματος των εφημεριών στις μονάδες υγείας θα γίνει σταδιακά στο πλαίσιο μιας μεταβατικής φάσης, που θα λαμβάνει υπόψη τις τοπικές συνθήκες, μετά από εξαντλητικό διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων. Η υλοποίησή του μπορεί να επιτευχθεί με τη συνέχιση των προσλήψεων προσωπικού που έχει ξεκινήσει τα τελευταία 2 χρόνια, με την επιπλέον  δρομολόγηση προσλήψεων 450 μόνιμων γιατρών στα ΤΕΠ, την πρόσληψη προσωπικού στην ΠΦΥ και την έναρξη 24ωρης λειτουργίας σε πρωτοβάθμιες δομές, γεγονός που θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των μεγάλων δημόσιων  νοσοκομείων.