Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Οπτικές ίνες για γρήγορο internet και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές

Επένδυση ύψους 113 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. και υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων - Σε 2.247 απομακρυσμένες περιοχές, εξυπηρετώντας περισσότερους από 320.000 κατοίκους και επιχειρήσεις - Έναρξη διάθεσης υπηρεσιών νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα - Πλήρης  ολοκλήρωση έργου το 1ο εξάμηνο του 2017
Την εμπορική διάθεση γρήγορου Internet και ευρυζωνικών υπηρεσιών σε 2.247 απομακρυσμένες περιοχές, που εξυπηρετούν περισσότερους από 320.000 κατοίκους, ξεκινά ο Όμιλος ΟΤΕ, στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband που σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και υλοποιείται μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.. Εντός Δεκεμβρίου πάνω από 250 οικισμοί θα έχουν, νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, πρόσβαση σε συνδέσεις VDSL και ταχύτητες έως 50Mbps. Το έργο προχωράει με γοργούς ρυθμούς έχοντας φτάσει ήδη το 90% της ολοκλήρωσης της κατασκευής του. Οι νέες ταχύτητες internet θα ενεργοποιούνται σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές που περιλαμβάνονται στο έργο, με στόχο να είναι διαθέσιμες στο σύνολο των 2.247 οικισμών το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Όραμά μας, είναι να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο με την τεχνολογία.  Ο Όμιλος ΟΤΕ παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, με προγραμματισμένες επενδύσεις €1,3 δισ. την επόμενη τετραετία. Αντικαθιστούμε τα δίκτυα χαλκού με οπτικές ίνες και καλύπτουμε ολοένα και περισσότερες περιοχές με πολύ γρήγορες ταχύτητες internet. Για τις  περιοχές που η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να καλύψει, τις λεγόμενες λευκές περιοχές, η παρέμβαση της Πολιτείας είναι καθοριστική, όπως περιγράφεται και στην Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική. Είμαστε περήφανοι που υλοποιούμε μέσω ΣΔΙΤ ένα τόσο σημαντικό έργο για τη χώρα μας. Προχωράμε νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, αποδεικνύοντας έμπρακτα την τεχνογνωσία μας, την ικανότητά μας και τη δέσμευσή μας να φέρουμε εις πέρας μεγάλα και σύνθετα έργα προς όφελος των Ελλήνων πολιτών».
Rural broadband: Ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας
Οι νέες ευρυζωνικές ταχύτητες  αναμένεται να βελτιώσουν την καθημερινότητα πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων, καλύπτοντας καθημερινές ανάγκες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας.
Ο Όμιλος ΟΤΕ ανέλαβε πριν από περίπου 2 χρόνια, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές «Λευκές περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας» της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.) που σχεδίασε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, μέσω των εταιρειών OTE RURAL North και OTE RURAL South, την ανάπτυξη ενός δικτύου οπτικών ινών σε 2.247 «λευκούς» οικισμούς, χωρίς ευρυζωνική πρόσβαση, με σκοπό την χονδρική διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών.
Η συνολική επένδυση για την υλοποίησή του ανέρχεται σε €113 εκατ.,  εκ των οποίων τα €101 εκατ. προέρχονται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Σημειώνεται ότι οι υποδομές αυτές προβλέπεται να περάσουν στην κυριότητα του Ελληνικού δημοσίου μετά την πάροδο 15ετίας. Οι ίδιες επενδύσεις του Ομίλου ΟΤΕ για την υλοποίηση του έργου είναι επιπλέον των επενδύσεων που έχει προγραμματίσει για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και υποδομών στη χώρα. 
Από το σύνολο των οικισμών, οι 804 βρίσκονται σε 19 νομούς της βόρειας Ελλάδας, στους Νομούς Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Λέσβου, Χίου, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης,  Φλωρίνης, Ιωαννίνων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλης, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής. Οι υπόλοιποι 1.443 βρίσκονται σε 17 Νομούς της νότιας Ελλάδας, στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδος, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Χανίων, Αργολίδος, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Δωδεκανήσου και Βοιωτίας.
Αναλυτικά οι περιοχές που έχουν ήδη πρόσβαση στις νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες στα παρακάτω links:
•    Για βόρεια Ελλάδα
•    Για νότια Ελλάδα

Το έργο Rural Broadband υλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ε.Ε. και από εθνικούς πόρους. Συγκεκριμένα, αξιοποιούνται κονδύλια από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ψηφιακή Σύγκλιση», «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013», «ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς επίσης και των «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020» στο πλαίσιο του ΣΕΣ 2014-2020.