Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ιταλοί θέλουν τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες

Αιτήσεις για έρευνες σε 3 περιοχές της δυτικής Ελλάδας από την ιταλική ENEL

Αιτήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές βορειοδυτικής Πελοποννήσου, Αιτωλοακαρνανίας και Πρέβεζας-Άρτας, υπέβαλε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο Ιταλικός ενεργειακός Όμιλος "ENEL GROUP".
Συγκεκριμένα, η ENEL ενδιαφέρεται για έρευνες στις περιοχές:
 - Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, η οποία είχε περιληφθεί στον 1ο γύρο παραχωρήσεων το 1996 και επεστράφη στο Ελληνικό Δημόσιο μετά από την πραγματοποίηση δύο ρηχών γεωτρήσεων (έως 2.375 μέτρα). Η περιοχή είχε παραχωρηθεί τότε στην Κοινοπραξία Enterprise Oil, Union Texas, MOL, ΕΛ.ΠΕ. και έγιναν τρεις γεωτρήσεις.
 - Αιτωλοακαρνανίας, η οποία επίσης είχε συμπεριληφθεί στον 1ο γύρο του 1996 και επεστράφη μετά την εκτέλεση δύο ρηχών γεωτρήσεων. Τις γεωτρήσεις εκτέλεσε η Κοινοπραξία Triton - ΕΛ.ΠΕ (έως 1509 μ.)
 - Πρέβεζας-Άρτας, που οριοθετείται γεωγραφικά μεταξύ του block της Αιτωλοακαρνανίας και του block των Ιωαννίνων, το οποίο είναι προς παραχώρηση μέσω της διαδικασίας του "open door".
 Η αίτηση του Ιταλικού ομίλου έγινε, με τη διαδικασία της άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (expression of interest).
Η εταιρία ζητά συγκεκριμένα την έναρξη της διαδικασίας προκήρυξης, όπως προβλέπεται από το Ν.4001/2011.
Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος, το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μπορεί να παραχωρείται μετά από αίτηση ενδιαφερομένου, για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη.
Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προθεσμία υποβολής προσφορών για τις υπό παραχώρηση περιοχές από άλλους πιθανούς ενδιαφερόμενους, είναι τουλάχιστον ενενήντα (90) ημέρες από την τελευταία δημοσίευση.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, τα αιτήματα είναι υπό επεξεργασία και τις προσεχείς ημέρες οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα εισηγηθούν σχετικά στον Υπουργό ΠΕΚΑ.
Είχε προηγηθεί, στις 7 Μαρτίου 2014, επίσκεψη υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Διοίκησης του Ιταλικού Ομίλου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατά την οποία υπήρξε συζήτηση και αξιολόγηση για πιθανές αμοιβαία επωφελείς δυνατότητες ευκαιριών, αναφορικά με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον του Ιταλικού ομίλου εδράζεται σε γεωλογικές αναλογίες των τριών περιοχών με αντίστοιχες στην Ιταλία αλλά και την Αλβανία όπου έχουν πραγματοποιηθεί επιτυχείς γεωτρήσεις. 
Σε δήλωσή του για το θέμα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνει τα εξής:
«Η απόφαση που έλαβε η Enel Group, μια εταιρία εγνωσμένου κύρους και φερεγγυότητας στον τομέα της ενέργειας διεθνώς, καταδεικνύει και το αυξανόμενο ενδιαφέρον της πετρελαϊκής κοινότητας για την Ελλάδα. Δεν είναι απλά μία ακόμη θετική είδηση, αλλά μία ψήφος εμπιστοσύνης στην μεγάλη εθνική προσπάθεια που έχουμε δρομολογήσει, για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Μετά την διαδικασία του "open door" που βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν τις τελικές υπογραφές των συμβάσεων, την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης που θα καταλήξουν στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων εντός του 2014, πλέον με την αίτηση άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που κατατέθηκε σήμερα ενεργοποιείται και ο τρίτος βραχίονας του νέου Ν.4001/2011 για τις έρευνες και την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Με ολοκληρωμένη πολιτική και συστηματική δουλειά, διασφαλίζουμε συνθήκες ομαλότητας και σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο, σε έναν τομέα που θα έχει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Στέλνουμε ένα ακόμα αισιόδοξο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία και συνεχίζουμε την προσπάθεια, με υπευθυνότητα, διαφανείς όρους και σεβασμό στο περιβάλλον.»
Η ENEL είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα ενέργειας στην Ιταλία και η 2η στην Ε.Ε όσον αφορά στην εγκατεστημένη ισχύ παροχής ενέργειας. Δραστηριοποιείται σε συνολικά 40 χώρες με εγκατεστημένη ισχύ 98.000 MW, απασχολεί περίπου 74.000 εργαζόμενους και εξυπηρετεί περισσότερους από 61 εκατομμύρια πελάτες.
Κύριος μέτοχος της εταιρείας είναι το Ιταλικό Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με ποσοστό 31,24%. Είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας σε 7 κράτη (Enel-Ιταλία / Endesa-Ισπανία-Περού-Χιλή-Αργεντινή / Slovenske Elektrarne-Σλοβενία / OGK 5-Ρωσία).
Στον τομέα της έρευνας και παραγωγής Υδρογονανθράκων, δραστηριοποιείται στην Ιταλία ως διαχειριστής παραγωγής (operator), ενώ συμμετέχει ως επενδυτής (investor-non operator) σε παραχωρήσεις της Αλγερίας και της Αιγύπτου.