Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η διημερίδα για την ανάπτυξη σε Πωγώνι-Ζίτσα



Παρουσία πλήθους κόσμου και στελεχών της Αυτοδιοίκησης πραγματοποιήθηκε στον Παρακάλαμο η διημερίδα με θέμα «Αγροτική Παραγωγή, τοπική επιχειρηματικότητα και ήπια ανάπτυξη στο Πωγώνι και στη Ζίτσα».
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Πανελλήνια Κίνησης Πολιτών «Καθαρός Καλαμάς» σε συνεργασία με τους Δήμους Πωγωνίου - Ζίτσας, την Εναλλακτική δράση για ποιότητα Ζωής και την Ομοσπονδία Καλαμά.
Στη διημερίδα παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιάννης Παπαδημητρίου και Μ. Χατζηεφραιμίδης, ο αντιδήμαρχος Σουλίου, κ. Στ. Κωστάρας κ.α.

Κατά την έναρξη των εργασιών, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης σημείωσε, ότι στόχος όλων πρέπει να είναι η αξιοποίηση του Καλαμά σε δυο τομείς, «τις εναλλακτικές καλλιέργειες και τον πρωτογενή τομέα».
Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Δημήτρης Ρογκότης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημασία της ανάπτυξης με επίκεντρο το περιβάλλον. «Η Πολιτεία θα πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει περιβαλλοντική συνείδηση στην κοινωνία» είπε μεταξύ άλλων.
Εισηγήσεις έκαναν:
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Μπαρτζιάλης με θέμα: την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας και την παραγωγή πέλετ για βιοκαύσιμο, ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Γιώργος Πατακιούτας με θέμα την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής και την προσβολή των τοπικών προϊόντων και ο Γεωπόνος κ. Κώστας Βάντζιος με θέμα: την αμπελουργία και την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου.
Ακόμα, τοποθετήθηκαν, ο ιστορικός και περιβαλλοντολόγος κ. Μάκης Σταύρου με θέμα: την ήπια ανάπτυξη των ορεινών περιοχών το πρότυπο του Abruzzo στα Απέννινα Όρη και η δημιουργία τοπικών Επιτροπών Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΤΕΒΑ), ο Α. καθηγητής στα ΤΕΙ Ηπείρου κ. Δημήτρης Παπαβασιλείου και ο έκτακτος καθηγητής στα ΤΕΙ κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου με θέμα: την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ο οικονομολόγος και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηπείρου κ. Γεράσιμος Παπαηλίας με θέμα: ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας και η σημασία του για την ανάπτυξη του τουρισμού και ο γενικός γραμματέας Αγροτουρισμού κ. Κώστας Παππάς με θέμα: η σημασία της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Επιπλέον, εισηγητές ήταν ο κτηνίατρος κ. Γιώργος Τσακανίκας με θέμα: γαλακτομικά προϊόντα αξιοποίηση και προβολή, η κτηνοτρόφος και πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Καλοχωρίου κ. Κατερίνα Μπαλάφα με θέμα: Ο ρόλος των γυναικών στην οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας και ο κτηνοτρόφος και γραμματέας της Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Παναγιώτας Τάλας με θέμα: η ανάπτυξη της βιοκαλλιέργειας στη Ζίτσα και το Πωγώνι.
Στα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εισηγήσεις προκύπτει ότι:
- η παραγωγή αγροτικών προϊόντων στο Πωγώνι και τη Ζίτσα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ήπια ανάπτυξη της περιοχής.
- Η αγροτική παραγωγή πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε και το φυσικό περιβάλλον να προστατεύεται και οι αγρότες να ευημερούν οικονομικά.
- Ότι αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα έχει όχι μόνο ανασταλτικό παράγοντα, αλλά δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον της περιοχής.

- Ότι είναι ανάγκη τα τοπικά αγροτικά προϊόντα να προβάλλονται και να διακινούνται μέσα από ποικίλες δραστηριότητες και,
- Ότι οι τοπικές κοινωνίες μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες και με συμμετοχή επιστημόνων, της τοπικής αυτοδιοίκησης κοινωνικών φορέων, αγροτικών, επαγγελματικών και πολιτιστικών συλλόγων, οικολογικών οργανώσεων και απλών πολιτών μπορούν να σχεδιάσουν αποτελεσματικά την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη να διαμορφώσουν προτάσεις και να διεκδικήσουν λύσεις.