Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ο Δήμος Πωγωνίου κινείται για ΕΟΖ με πιλότο την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης

«Πιλότο» και για την Περιφέρεια Ηπείρου θα αποτελούν η μελέτη βιωσιμότητας και το επιχειρησιακό πλάνο για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που εκπονεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης θα φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή το καλοκαίρι. Στρατηγικός στόχος των ΕΟΖ, που προωθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί η τόνωση της οικονομίας και επιχειρηματικότητας σε παραμεθόριες περιοχές, υπάρχουν ωστόσο αντιδράσεις για τις επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά και στις εργασιακές σχέσεις.
Η τεχνική έκθεση που παρουσιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη πριν λίγες ημέρες αφορά στην δημιουργία 12 διαφορετικών ΕΟΖ στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας - Θράκης με κριτήριο την περιοχή και το κύριο προϊόν ή δραστηριότητα που υπάρχει ήδη σε αυτήν.
Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να προχωρήσει ένας αντίστοιχος σχεδιασμός και για την Περιφέρεια Ηπείρου, ανάλογα με τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των παραμεθόριων περιοχών.
Ήδη η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εκφράσει ενδιαφέρον, ενώ στην παρουσίαση στην Αλεξανδρούπολη παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Πωγωνίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κ. Καψάλη.
«Το επόμενο βήμα για εμάς είναι μια επίσκεψη στην Αθήνα, στο υπουργείο Ανάπτυξης, μαζί με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη», σημείωσε ο κ. Καψάλης, επισημαίνοντας την ολιγωρία της ελληνικής πολιτείας στην προώθηση του θεσμικού πλαισίου.
Οι επιχειρήσεις εντός ΕΟΖ θα έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και θα υπόκεινται σε ειδικό φορολογικό καθεστώς, με απαλλαγές και κίνητρα. Ωστόσο προτείνεται επίσης η επιβολή δασμών για τη διάθεση των προϊόντων στην εγχώρια αγορά προκειμένου εξαλειφθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν οι επιχειρήσεις εντός ΕΟΖ έναντι όσων λειτουργούν εκτός ΕΟΖ.
«Στόχος είναι η οικονομική άνθηση και η δημιουργία θέσεων εργασίας. δεν επηρεάζονται οι τοπικές επενδύσεις καθώς προβλέπονται αντικίνητρα στο να προμηθεύουν τα προϊόντα τους στην εγχώρια αγορά. Δεν έχουν να φοβούνται τίποτα οι ντόπιοι επιχειρηματίες, αντιθέτως θα ωφεληθούν και οι ίδιοι. Δεν υπάρχει φόβος ούτε για τους εργαζόμενους» σημείωσε ο κ. Καψάλης, με δεδομένο πως στην μελέτη, μεταξύ των κινήτρων, δεν περιλαμβάνεται ειδικό εργασιακό καθεστώς.

ΠΗΓΗ: http://www.epirusonline.gr/