Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Από 1η Μαρτίου η εφαρμογή του νόμου για την έκδοση αδειών δόμησης

Από την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012 ξεκινά η εφαρμογή του νόμου «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών» (Ν. 4030/2011). Με το νέο νόμο απλοποιούνται και ελαχιστοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και συγκεκριμένα:
Η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) του Δήμου εντός πέντε ημερών και μόνο με την κατάθεση από μέρους του ενδιαφερομένου πολίτη:
1ον της αίτησης, 2ον του Τοπογραφικού Διατάγματος και του Διαγράμματος Δόμησης και, 3ον αποδεικτικό καταβολής εισφορών, εκδίδει την Έγκριση Δόμησης αφού ελέγξει το σύννομο των υποβαλλομένων στοιχείων.
Η έγκριση δόμησης ισχύει για ένα έτος για κτίρια επιφάνειας έως 2.000 τ.μ., και για δύο έτη για κτίρια μεγαλύτερα των 2.000 τ.μ.
Η υποβολή στη συνέχεια των απαραίτητων μελετών (Αρχιτεκτονικών, στατικών, ηλεκτρομηχανολογικών κ.α.) ελέγχεται από την Υ.ΔΟΜ μόνο ως προς την πληρότητα του φακέλου και εντός δύο ημερών εκδίδεται η άδεια δόμησης (ΦΕΚ Β 251).
Όλες οι μελέτες υποβάλλονται με αποκλειστική ευθύνη του μελετητή. Επομένως δεν ελέγχονται από τις Υπηρεσίες Δόμησης δεκάδες δικαιολογητικά και μελέτες, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, αντίθετα απλοποιείται η διαδικασία της αδειοδότησης.
Επιπροσθέτως οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων δεν θα έχουν πλέον αρμοδιότητα για την διεξαγωγή του ελεγκτικού έργου, το οποίο ανατίθεται στους Ελεγκτές Δόμησης, που είναι ανεξάρτητο Σώμα.