Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΜΟΜΙΚΩΝ: Σχεδιάζει «μόνιμη» παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ακινήτων Ε9 μέσω taxisnet

«Μόνιμη» παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ακινήτων Ε9 μέσω taxisnet, σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά από καθυστερήσεις μηνών, η ηλεκτρονική υποβολή των μεταβολών στα στοιχεία ακινήτων για εφέτος εγκαινιάστηκε προ δεκαημέρου και η διορία για τους φορολογουμένους λήγει την Πεμπτη 22 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να δώσει παράταση στην προθεσμία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Μέχρι τότε θα μπορούν όσοι έχουν κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet να δηλώσουν τι ακίνητα είχαν στην κατοχή τους την 1-1-2011.
Ακόμα και αν δεν είχαν μεταβολή στο 2010 (πχ αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, κληρονομιές) τουλάχιστον θα είναι σίγουροι πως ο ΦΑΠ του 2010 , που θα τους έρθει το 2012, θα αφορά στα σωστά περιουσιακά τους στοιχεία.
Επιπλέον, αν δεν έχουν λάβει ακόμα εκκαθαριστικό ΕΤΑκ, θα μπορέσουν να δουν, να ελέγξουν και,αν χρειαστεί, να διορθώσουν αναδρομικά χωρίς πρόστιμα το Ε9 του 2010, 2009 και 2008, για να προλάβουν τυχόν λάθη στα χαράτσια ακινήτων που δεν εισπράχθηκαν -και θα πέσουν μαζεμένα- από το 2008 ως σήμερα.
Το καλοκαίρι θα ανοίξει και πάλι η εφαρμογή δηλώσεων Ε9 στο σύστημα (gsis.gr) για να δηλώσουν τα ακίνητα που άλλαξαν μέχρι την 1-1-2012, για τον ΦΑΠ του 2011 (και τους υπόλοιπους φορους ακινήτων).
Στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα κάνουν σκέψεις για να μείνει μονίμως ανοικτό το σύστημα, ώστε πρακτικά να δηλώνει σε πραγματικό χρόνο (real time) κάποιος τις μεταβολές στην περιουσία του (αποκτήσεις-εκποιήσεις) , και όχι μόνο σε συγκεκριμένους περιόδους που το υπουργείο ανακοινώνει πως δέχεται τις δηλώσεις.