Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ.....ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ!


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ.....ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ!

Στα σφαγεία θα ελέγχονται τα κρέατα που αγοράζουμε!

ΘΑΝ. ΝΙΤΑΣ: Ανύπαρκτος ο έλεγχος στα σημεία λιανικής πώλησης.
Ηλεκτρονική διασύνδεση και των σφαγείων της Ηπείρου, με τα υπόλοιπα της χώρας μελετά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να αποφευχθούν τα φαινόμενα παράνομων ελληνοποιήσεων ζώων, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, που η ζήτηση αυξάνεται. Με το σχέδιο αυτό θα ελέγχεται από ποιο σφαγείο προέρχεται το κάθε ζώο, αν ήταν εισαγόμενο κ.λπ, ενώ τα στοιχεία θα μεταφέρονται σε βάσεις δεδομένων, που θα επεξεργάζεται ο ΕΛΟΓΑΚ.
«Ναι, πράγματα ο ΕΛΟΓΑΚ έχει ένα ενιαίο σύστημα, μέσω του οποίου μπορεί να ελέγχει τις ποσότητες κρεάτων, ακόμη όμως είναι ανύπαρκτος ο έλεγχος στα σημεία λιανικής πώλησης» ανέφερε στον «Π.Λ.» ο έμπορος κρεάτων που διατηρεί και κρεοπωλείο στα Γιάννινα κ. Θανάσης Νίτας. Και υπογράμμισε, πως «αν και θεσμοθετημένος, ουσιαστικά δεν γίνεται έλεγχος, για το αν τηρείται η νομοθεσία που προβλέπει την ανάρτηση πινακίδων στο σφάγιο, αν είναι δηλαδή ελληνικό, εισαγόμενο κτλ».
Ο κ. Νίτας, που μεταξύ άλλων, προ 4ετίας είχε διατελέσει και Δήμαρχος Άνω Πωγωνίου, τόνισε, ότι τα σφαγεία στο Νομό Ιωαννίνων, μετά και το κλείσιμο της ΣΒΕΚΗ, είναι υπερπλήρη. «Είναι μεγάλο πλήγμα το κλείσιμο της ΣΒΕΚΗ. Γι’ αυτό και κάποιοι παραγωγοί πηγαίνουν σε Θεσπρωτία ή Φιλιππιάδα».

Έτσι, σήμερα στο Νομό λειτουργούν τρία σφαγεία. Αυτό του Κεφαλοβρύσου, (που έγινε επί δημαρχίας Νίτα), της ΚΡΕΚΑ (πρώην «Δέλλας - Τσακανίκας») και του Παρακαλάμου, το οποίο όμως έχει μόλις μια γραμμή και αυτή για αμνοερίφια.

Από τα παραπάνω τρία σφαγεία κανένα δεν είναι βιολογικό. Ωστόσο, σε αυτό του Κεφαλοβρύσου, οι πρώτες κινήσεις για τη συγκεκριμένη μετατροπή είχαν γίνει, επί Δημαρχίας του κ. Νίτα. «Είχαμε ξεκινήσει μια διαδικασία μαζί με τον μακαρίτη Βασίλη Ηλιάδη. Φτιάξαμε κάποιες υποδομές, αλλά όταν τέλειωσε η θητεία μου έμεινε ημιτελές το έργο» είπε.

Στο μεταξύ, πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και οι Ηπειρώτες, παρά την οικονομική κρίση, αναμένεται να προμηθευτούν κρέας, έστω και σε μικρότερες ποσότητες. Στο Νομό Ιωαννίνων υπάρχει υπερεπάρκεια, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που – όπως είπε ο κ. Νίτας - γίνεται και εξαγωγή αμνοεριφίων στην Ιταλία.