Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ & ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ: Κάλεσμα στους δημότες, τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, ώρα 19:30 στην αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στο παλαιό Δημαρχείο Ελεούσας


Κοινή κάθοδο στις εκλογές του Μαΐου
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ
Ο Δήμος Ζίτσας με μόνιμο πληθυσμό 15.000 κατοίκων, αποτελεί τον δεύτερο Δήμο στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και τον πέμπτο στην Ήπειρο, αμέσως μετά τους Δήμους των τεσσάρων αστικών κέντρων.
Η περιοχή του εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα με αναπτυξιακή προοπτική: γειτνίαση με το μεγάλο αστικό κέντρο των Ιωαννίνων, λειτουργία της μοναδικής βιομηχανικής περιοχής του Νομού, λειτουργία σημαντικών επιχειρήσεων κυρίως στον κλάδο των τροφίμων, αξιόλογη κτηνοτροφική παραγωγή, τη μοναδική αμπελουργική ζώνη στην Περιφέρεια και τέλος το εμβληματικό οικοσύστημα του ποταμού Καλαμά. 
Παρά την εμφανή δυναμική και τις δυνατότητες της περιοχής, οι δημότες βιώνουν τα συμπτώματα της οικονομικής κρίσης: υψηλή ανεργία-κυρίως στους νέους, αγώνας επιβίωσης για τη μικρομεσαία επιχείρηση και την αγροτική εκμετάλλευση, δυσκολία στις καθημερινές υποχρεώσεις της οικογένειας. Και ως επιστέγασμα έρχεται η σημαντική περιβαλλοντική πίεση στην περιοχή που οδηγεί στην υποβάθμιση της κατάστασης φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των δημοτών.
Η σημερινή δημοτική αρχή, δέσμια των πολιτικών της αρχών και νοοτροπιών, αλλά και της αλαζονείας της, διοικεί το Δήμο Ζίτσας συγκεντρωτικά-ερήμην των δημοτών, χωρίς εκπόνηση σοβαρού σχεδιασμού, χωρίς ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών, με μόνο οδηγό το χάιδεμα αυτιών και το πρόσκαιρο εκλογικό συμφέρον. 
Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει υποβαθμισθεί, συζητώντας και αποφασίζοντας μόνο για τυπικά υπηρεσιακά ζητήματα. 
Οι Πρόεδροι αναζητούν τους ελάχιστους πόρους στα γραφεία του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων, οι θεσμοθετημένες γενικές συνελεύσεις στα χωριά αγνοούνται, η Επιτροπή Διαβούλευσης υπολειτουργεί.
Μπορεί η σημερινή δύσκολη κατάσταση να αναστραφεί; μόνο με την υιοθέτηση οράματος και στόχων, εκπόνηση σοβαρού σχεδιασμού και ανάληψη καίριων πρωτοβουλιών. Απαιτεί συνένωση δυνάμεων, συμμετοχή των δημοτών και διαφάνεια στη διοίκηση των δημοτικών υποθέσεων. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι επιτακτική η ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να αναστραφεί το σημερινό άσχημο κλίμα και να δημιουργηθούν ευνοϊκές προοπτικές προς το μέλλον.
Οι δημοτικές παρατάξεις «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» και «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων συζήτησαν, συνεργάστηκαν σε επιμέρους θέματα, ανέλαβαν πρωτοβουλίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, δημιούργησαν κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης.
Σήμερα θεωρούν ότι έφτασε η ώρα να παραμερισθούν οι όποιες διαφορές, ότι έφθασε η ώρα της συνεργασίας και της ευρείας συμμετοχής ώστε να αντιμετωπισθούν τα σημαντικά προβλήματα που βιώνει ο δημότης.
Η θέσπιση της απλής αναλογικής ανοίγει το δρόμο για λειτουργία του Δήμου σε δημοκρατική βάση, βασισμένη στη σύνθεση και όχι στη διαίρεση. Αρωγός και συμμέτοχος στη δημιουργία νέας μεγάλης δημοτικής συνεργασίας (παράταξης) πρέπει να είναι ο κάθε δημότης που πιστεύει στο εγχείρημα.
Για τους λόγους αυτούς αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία και καλούμε κάθε ενεργό δημότη του Δήμου Ζίτσας σε ανοιχτή συνέλευση για τη δημιουργία Δημοτικής Συνεργασίας (Παράταξης) τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα  συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στο παλαιό Δημαρχείο Ελεούσας.
Να διαμορφώσουμε μαζί την ιδρυτική διακήρυξη, τις αρχές και το πλαίσιο δράσης της Συνεργασίας (Παράταξης).

Ελεούσα 27 Σεπτεμβρίου 2018
Για την «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»
Βασίλης Γαρδίκος
Για την «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»
Μανώλης Ματσάγκας