Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Η δευτερολογία της Μερόπης Τζούφη στη Βουλή για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Η Εισηγήτρια της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη  Τζούφη, ανέφερε αρχικά πως το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας κατηγορήθηκε από την Αντιπολίτευση σε διάφορα επίπεδα, πριν υπάρξει στην τελική του μορφή και πολύ πριν έρθει για επεξεργασία και ψήφιση στη Βουλή. Ωστόσο η διάθεση απαξίωσης της νομοθετικής πρωτοβουλίας ως σκοταδιστικής και οπισθοδρομικής, με στόχο την απόσυρση, απέτυχε.
Στη συνέχεια άσκησε έντονη  κριτική στο «Νόμο Διαμαντοπούλου» και επεσήμανε πως αν και ο νόμος ψηφίστηκε με ευρεία κοινοβουλευτική θερινή πλειοψηφία, αντιμετώπισε την απαξίωση της ακαδημαϊκής κοινότητας και δεν εφαρμόστηκε. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα δυσλειτουργίας όπως τα Συμβούλια Ιδρύματος, οι υπερεξουσίες των μονοπρόσωπων οργάνων, η κατάργηση του Τμήματος ως βασικής ακαδημαϊκής μονάδας και οι εκλογές των μελών ΔΕΠ με κλειστά εκλεκτορικά ή εκλεκτορικά express, με υποβάθμιση κάθε έννοιας ακαδημαϊκότητας, που χρειάστηκαν πλειάδα μεταβολών και ρυθμίσεων μέχρι σήμερα προς αποκατάσταση.
Η βουλευτής Ιωαννίνων απάντησε στις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης για υποβάθμιση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τονίζοντας πως η συζήτηση σκοπίμως περιστρέφεται γύρω από τα δίδακτρα και όχι για την ποιότητα των σπουδών. Επεσήμανε πως υπάρχουν εξαιρετικά μεταπτυχιακά δίχως τέλη φοίτησης, όπως στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δωρεάν μεταπτυχιακά παρέχονται από τα πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Δανίας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε πως το αγγλοσαξονικό μοντέλο, το οποίο στηρίζεται στις υποτροφίες και τα φοιτητικά δάνεια δεν εγγυάται ίσες ευκαιρίες και έχει καταρρεύσει αφού αποδεικνύεται πως τα τελευταία 30 χρόνια τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Μ. Βρετανία, η εκπαιδευτική ανισότητα έχει μεγεθυνθεί με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της κοινωνικής κινητικότητας.
Επίσης αναφέρθηκε στο φαινόμενο της διαρροής πνευματικού κεφαλαίου (brain drain) που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και παρουσίασε τις κυβερνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων σε χώρες του εξωτερικού. Ενδεικτικά προκηρύχθηκαν 500 θέσεις ΔΕΠ το τελευταίο έτος, ενώ άλλες 500 θα δοθούν εντός του 2018. Επίσης ενισχύθηκε το πρόγραμμα υποτροφιών για προπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, μεταδιδάκτορες και ερευνητικές ομάδες (202.5εκ. €) και καθιερώθηκε ο θεσμός του ακαδημαϊκού υποτρόφου (42εκ. € & 3700 ωφελούμενους). Παράλληλα αυξήθηκε ο προϋπολογισμός της Έρευνας κατά 1% του ΑΕΠ, της Παιδείας κατά 2.8% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με δήλωση του Πρωθυπουργού αναμένεται αύξηση 65εκ. €.

Κλείνοντας ανέφερε πως «μπορεί να κατηγορούμαστε από την Αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ ότι φέρνουμε το παλιό, ωστόσο αυτό που φέρνουμε είναι το καινούργιο και κοινωνικά αναγκαίο και η ουσιαστική συζήτηση που πρέπει να ανοίξει είναι στην κατεύθυνση που εμείς νομοθετούμε».