.

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Νέα ρύθμιση ως 120 δόσεις για ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη από 3.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ετοιμάζουν νέα ρύθμιση ως 120 δόσεις για ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη από 3.000 ευρώ ως 20.000 ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία.
Η νέα ρύθμιση, θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο ως τον Αύγουστο, και σύμφωνα με την εφημερίδα «Ειδήσεις», οι δόσεις θα ξεκινούν από 12 και θα φτάνουν ακόμη και τις 120, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των οφειλετών.
Επίσης θα προβλέπεται και κούρεμα χρεών από 20% ως και 80%, ενώ θα ισχύουν ως έχει οι 36 δόσεις για όσους έχουν χρέη ως 3.000 ευρώ, με μίνιμουμ δόση 50 ευρώ το μήνα.
Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, λογιστές κλπ εφόσον έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Τα κριτήρια που θα καθορίζουν και το ύψος των δόσεων είναι:
-Το ύψος της οφειλής
-Η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη από την επαγγελματική του δραστηριότητα
-Η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη
-Η προοπτική της εταιρείας με βάση τα έσοδα των τελευταίων τριών ετών
-Ο κύκλος εργασιών ή το κεφάλαιο και η αναλογία μόχλευσης
Για τη ρύθμιση των χρεών θα ακολουθείται μια αυτοματοποιημένη διαδικασία βάσει των κριτηρίων μέσω της οποίας θα προκύπτει και το ποσό των δόσεων.
Οι 120 δόσεις, η πληρωμή των χρεών σε βάθος δεκαετίας δηλαδή θα αφορά λίγους οφειλέτες και κυρίως εκείνους που βρίσκονται στην πλέον δύσκολη θέση.
Θα δίδεται δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης, ενώ για όσους επιλέξουν τις 12 δόσεις η παραγραφή προσαυξήσεων και προστίμων θα φτάνει σε ποσοστό 80%.
Για όσους ενταχθούν στο μάξιμουμ των δόσεων η μείωση θα είναι σε ποσοστό 20%.

Επιπλέον αυτοί που θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα ενώ θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και κάθε ποινική δίωξη.