Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Δήμος Πωγωνίου: Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου προς τον Υπουργό Υγείας για τη μη ένταξη των δομών υγείας του Δήμου στην Κ.Υ.Α.


Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μη ένταξη των δομών υγείας του Δήμου Πωγωνίου στην Κ.Υ.Α. περί οικονομικού κινήτρου για το διορισμό γιατρών στις απομακρυσμένες περιοχές, απέστειλε στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης.
Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ο ακριτικός Δήμος Πωγωνίου έρχεται, για μία ακόμη φορά, αντιμέτωπος με την αναλγησία του κεντρικού κράτους που αδιαφορεί απέναντι σε όσους «φυλούν Θερμοπύλες» σε μία περιοχή με πολλές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες.
Το τελευταίο «χτύπημα» έρχεται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παροχή κινήτρου 400€ μηνιαίως στους αγροτικούς γιατρούς, προκειμένου να διοριστούν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Στην απόφαση δεν περιλαμβάνεται κανένα αγροτικό ιατρείο ή Κέντρο Υγείας της Ηπείρου. Ως εκ τούτου, αφήνει εκτός απόφασης το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου καθώς και κάθε αγροτικό ιατρείο του παραμεθόριου Δήμου Πωγωνίου. Το ίδιο είχε συμβεί και το 2016, όταν στην απόφαση περιλαμβάνονταν αρκετές περιοχές της Ηπείρου πλην της δικής μας.
Το Κέντρο Υγείας Δελβινακίου εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό δημοτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ηλικιωμένα και ανήμπορα άτομα που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στην πόλη των Ιωαννίνων για την εξυπηρέτησή τους. Στην ουσία υπολειτουργεί και υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και ειδικότητες. Οι εναπομείναντες ιατροί και το λοιπό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να εξυπηρετήσουν το μεγάλο αριθμό προσέλευσης και το έργο που παράγεται οφείλεται, στο μέγιστο βαθμό, στο φιλότιμο των εργαζομένων.
Ο Δήμος Πωγωνίου επανειλημμένα έχει ζητήσει τη στήριξη των δομών υγείας στην πολύπαθη περιοχή μας με γνώμονα ότι η δημόσια υγεία είναι δικαίωμα όλων των πολιτών πολύ δε περισσότερο όσων επιμένουν να ζουν στις παραμεθόριες περιοχές σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε.
Ως εκ τούτου, ζητούμε την αναθεώρηση της απόφασης και την ένταξη των δομών υγείας του Δήμου Πωγωνίου στην παροχή οικονομικού κινήτρου για το διορισμό ιατρικού προσωπικού.  Παρακαλούμε να δείξετε το δέοντα σεβασμό στους ακρίτες κατοίκους της Ηπείρου».              
      
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου


Κωνσταντίνος Καψάλης